Scene de violențe și distrugeri în Franta, după ce guvernul a trecut fără vot legea de reformare a sistemului de pensii

17 martie 2023, 07:43

ACTUALIZARE Poliţia franceză a arestat joi seară 217 persoane în timpul protestului de la Paris împotriva controversatei reforme a pensiilor, care a fost trecută prin parlament prin angajarea răspunderii guvernului, fără un vot final în camera inferioară a parlamentului, relatează media locale preluate vineri de DPA.

France Info citează surse din poliţie care afirmă că 217 persoane au fost arestate după ce protestele au izbucnit în Place de la Concorde, în centrul Parisului, în apropierea locului de reunire a camerei inferioare a parlamentului.

_________________________

Sindicatele profund nemulțumite au anunțat că nu renunță la greve și proteste și au decis că următoarea zi de mobilizare socială este 23 martie.

Manifestanți nemulțumiți au aruncat cu pietre spre forțele de ordine, au distrus coșuri de gunoi și mobilier urban, au incendiat mașini și scutere după ce guvernul a decis să facă apel la articolul 49.3 pentru a forță adoptarea fără vot a legii de reformare a sistemului de pensii.

Polițiștii și jandarmii au reacționat cu gaze lacrimogene și tunuri de apă. Au evacuat Place de la Concorde din centrul Parisului unde câteva mii de persoane s-au adunat în semn de protest.

Astfel de scene au avut loc și la Rennes, Nantes sau Lyon. Poliția a intervenit în câteva rânduri pentru restabilirea ordinii.

Francezii nu sunt de acord cu modul în care guvernul a decis adoptarea fără vot a reformei.

Lilian, 43 de ani: Ne-am așteptat, dar fără nici macar o discuție înainte, nici măcar un vot doar pentru a avea o idee despre cine va fi împotrivă, să mergem direct pentru 49.3, nu, este dezgustător!

Stephanie Deboeuf, 42 de ani: Mi-e rușine de guvern, care merge mai departe, care nu ascultă poporul. Cine mai are încredere în parlamentarii lor, de ce nu i-au pus să voteze pentru această reformă, îmi este rușine de ei și, pe de altă parte, sunt mândră de toți oamenii care lupta pentru drepturile noastre.

Formațiunile politice din opoziție au anunțat că vor depune moțiuni de cenzura în Adunarea Națională iar sindicatele le-au dat din nou întâlnire francezilor, în strada, pe 23 martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite