Au început negocierile pentru formarea unui nou guvern. Luni, 14 decembrie, au loc consultări la Cotroceni cu președintele Iohannis

10 decembrie 2020, 12:54

Președintele Klaus Iohannis a invitat partidele luni, 14 decembrie, la Palatul Cotroceni, pentru negocieri.

Consultările vor avea loc  după următorul program:

Ora 11:00 – Partidul Social Democrat (PSD);

•Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL);

•Ora 13:00 – Alianța USR-PLUS;

•Ora 14:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

•Ora 15:00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);

•Ora 16:00 – Minorități naționale reprezentate în Parlament.

PNL, USR PLUS și UDMR vor începe negocierile pentru a forma guvernul și majoritatea parlamentară sâmbătă. Președintele Klaus Iohannis a vorbit deja cu liderii noii coaliții și le-a spus ce așteptări are: un guvern suplu, cu maximum 18 ministere, care să fie gata imediat după instalarea noului parlament dar și un acord politic foarte clar între cele trei formațiuni .

Ponderea formațiunilor în guvern va respecta rezultatul votului. Într-un eventual guvern cu 18 ministere, 10 ar reveni PNL, 6 USR-PLUS și 2 UDMR. Liberalii își doresc și postul de președinte al Camerei Deputaților, însă cei de la USR Plus dau semne că nu s-ar mulțumi cu șefia Senatului.

UDMR ar vrea să preia Ministerul Culturii, pe care l-a mai deținut, dar, deocamdată, preferă să nu vorbească prea mult despre negocierile la care confirmă că vor participa. În schimb, social-democrații se declară revoltați de propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru, actualul ministru de Finanțe, Florin Cîțu și cred că reprezentantul lor, Alexandru Rafila, e cel mai potrivit acum.

Luni, președintele Iohannis va avea consultări cu toate partidele reprezentate în parlament și urmează să desemneze premierul care va fi susținut de coaliția PNL, USRPLUS și UDMR. Prima șansă o are Florin Cîțiu, propus de PNL. Votul de investitură va putea fi cerut după 21 decembrie, când se va instala noul paralment.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite