Au început pregătirile pentru pelerinajul dedicat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei
02 Octombrie 2022, 19:33 | Știrile TVR

Au început pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din ţară, cel dedicat Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Cu o săptămâna mai devreme ca în alţi ani şi după doi in care au fost restricţii cauzate de pandemie. Spațiile de cazare destinate pelerinilor sunt aproape toate rezervate. Deşi mai sunt 6 zile până când racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană, zeci de credincioşi au venit deja să se închine.

Mulţi dintre cei care au ajuns deja la Iaşi sunt pelerini veniţi de departe. Şi care au dorit să evite aglomeraţia din zilele hramului. Printre ei şi localnici care vor participa şi pe 14 octombrie la Slujba Sfintei Liturghii.

Programul exact nu a fost încă stabilit, dar în curte a fost amplasat baldachinul unde va fi aşezată racla. Se pregătesc și scenele de unde vor fi oficiate slujbele în ziua hramului.

Pregătirile au început mai devreme cu o săptămână faţă de alţi ani. Şi se estimează un număr foarte mare de pelerini.

Primăria va asigura transmisiunea evenimentului religios și va organiza acţiuni caritabile devenite tradiționale, precum Ceaiul şi Masa Pelerinilor.

Pe 15 octombrie, în Piața Palatului Culturii va fi organizat un concert de muzică populară românească, urmat de spectacolul omagial „Încoronarea Regelui 100", dedicat Centenarului încoronării Regelui Ferdinand I al României.

Sărbătoarea se va încheia cu focuri de artificii.