Au scăpat de o datorie la bancă de peste 40 de mii de franci elvețieni. Negocierea, prin Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor

23 iunie 2020, 21:06

Familia Irinei ajunsese la rate de 4.300 de lei lunar pentru două credite în franci elvețieni, pe care le-a luat în urmă cu peste 10 ani, ca să-și cumpere un apartament în București și un teren.

Ratele se dublaseră din cauza aprecierii monedei elvețiene.

Ca să le plătească, Irina și soțul ei au fost nevoiți să aibă mai multe locuri de muncă, iar cei 3 copii au fost mutați la bunici.

Au încercat să obțină în justiție o reducere a poverii, dar procesele durau prea mult.

În ianuarie s-au hotărât să încerce și varianta medierii, iar rezultatul le-a depășit așteptările. Au scăpat de datoria pe care o mai aveau pentru apartament și vor avea mai puțin de plătit și pentru al doilea credit.

Potrivit specialiștilor care au negociat cu băncile, a contat mult faptul că familia și-a expus explicit cazul și a adus dovezi ale situației grele în care se afla.

Aproape 1.000 de români au cerut ajutorul Centrului pentru Soluționarea Litigiilor Bancare ca să-și reducă ratele. Pentru un sfert dintre cereri, băncile au acceptat să negocieze.

Reprezentanții centrului arată că instituțiile financiare nebancare s-au arătat mai puțin deschise la negocieri. Din 255 de cereri, doar 11 au fost acceptate. În 120 de cazuri, datornicii și finanțatorii s-au înțeles fară să mai fie nevoie de negocieri.

Cei mai mulți români cu credite au ales în această perioadă să își suspende ratele. Peste 320 de mii de cereri au fost soluționate de bănci până acum, iar 40 de mii sunt în analiză.

Pentru aproape un sfert din creditele acordate populației sunt suspendate ratele.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă