„Aud voci, voci în capul meu”. Val de alerte cu bombă în Bosnia pe fondul războiului din Ucraina. Premierul sârb acuza anterior că acestea sunt „plănuite atent” în străinătate

2 iunie 2022, 12:40

Miercuri, mai multe unități de poliție din Republica Srpska și din cantonul Sarajevo au primit e-mailuri care conțineau amenințări cu bombă la adresa școlilor primare și liceelor.

Alertele cu bombă au devenit comune în toată regiunea de când a început invazia rusă în Ucraina, dar aceasta este prima dată când au vizat Republica Srpska.

„Poliția a efectuat inspecții într-un număr de școli primare și licee din toată Republica Srpska”, a declarat miercuri Ministerul de Interne al entității sârbe, potrivit Balkan Insight.

Cursurile au fost suspendate pentru ziua respectivă în școlile vizate.

„Sunt nebun”

„Există o bombă în școală. Aud voci, voci în capul meu. Sunt nebun. Sunt un ciudat. Voi ucide copii. Iertați-mă, oameni buni. În numele unui viitor strălucit. Amin”, scria în unul dintre e-mail-uri, potrivit site-ului Telegraf din Republica Srpska.

Între timp, poliția din cantonul Sarajevo s-a confruntat cu aceeași problemă, a doua alertă de bombă din ultima săptămână.

Primele alerte false de bombă din Bosnia și Herțegovina au avut loc pe 25 mai, când peste 110 școli și instituții din capitala bosniacă au trebuit să fie evacuate.

Comisarul de poliție din canton a spus că acest lucru va fi tratat ca un „act terorist” în viitor.

CITIȚI ȘI: Cum folosește Rusia genocidul de la Srebrenica pentru a-și livra propaganda de război în Bosnia – analiză Balkan Insight

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat recent despre posibile atacuri cibernetice în Bosnia și în alte state din Balcanii de Vest.

Valul de alerte false din regiune s-a intensificat de la începutul lunii martie, când a fost vizat un avion al companiei Air Serbia pentru că a continuat să opereze curse către Moscova după invazia rusă din Ucraina.

Ministrul sârb de Interne, Aleksandar Vulin, a declarat miercuri că poliția sârbă i-a identificat și urmărit penal pe „toți cei care au trimis amenințări cu bombă de pe teritoriul Serbiei”.

Oficialul sârb nu a dezvăluit mai multe detalii.

Moscova este ocupată să le vândă bosniacilor propria versiune asupra războiului din Ucraina, recurgând cinic la analogii cu genocidul din 1995 de la Srebrenica, pentru ca în același timp să-și justifice invazia și să destabilizeze Bosnia, relata Balkan Insight recent într-o analiză.

„Suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei”

Premierul Serbiei, Ana Brnabic, pe 14 mai că Serbia se confruntă cu presiuni crescânde ca urmare a faptului că nu a impus sancţiuni Rusiei, dar această presiune reprezintă preţul libertăţii şi al capacităţii de a lua propriile decizii.

Într-o apariţie pe postul Pink TV, şefa guvernului sârb a afirmat că recenta serie de alerte cu bombă din mai multe locuri din ţară constituie o formă de presiune, remarcată şi de cetăţeni.

„Suntem singura ţară din Europa care nu a impus sancţiuni Rusiei, chiar şi mereu neutra Elveţie a impus astfel de sancţiuni, la fel şi Bosnia-Herţegovina, deşi nu toţi din Bosnia care ar fi trebuit să aibă un cuvânt de spus în acest sens au avut un cuvânt de spus”, a menţionat Brnabic.

Potrivit ei, alertele zilnice cu bombă sunt „plănuite atent” din străinătate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă