Austria, prima țară care impune restricții celor nevaccinați. Imunizare obligatorie pentru angajații din sănătate. Cancelarul Austriei: Trebuie să protejăm majoritatea populaţiei care a făcut lucrul corect. Teste COVID gratuite în Germania
12 Noiembrie 2021, 19:32 (actualizat 12 Noiembrie 2021, 20:42)
(actualizat 12 Noiembrie 2021, 20:42) | Știrile TVR

Cazurile multe de infectare atrag noi măsuri. Olanda intră de sâmbătă în carantină parțială, iar Austria va deveni prima țară care impune restricții de circulație persoanelor nevaccinate. De luni, această măsură dură se va aplica în două provincii, dar autoritățile de la Viena vor să o extindă dacă rata spitalizărilor crește.

Provinciile Austria Superioară și Salzburg vor fi primele care de luni intră în ceea ce autoritățile numesc nivelul 5 de măsuri anti-COVID. Acolo, persoanele nevaccinate vor intra în carantină. Nu vor mai avea să iasă din casă decât pentru deplasări esențiale: mersul la serviciu, cumpărarea de mâncare și scurte perioade de exerciții fizice.

Cancelarul austriac vrea această măsură extinsă la nivel național.

ALEXANDER SCHALLENBERG, cancelarul Austriei: "Trebuie să protejăm majoritatea populaţiei care a făcut lucrul corect, care s-a protejat. Nu concep ca cei mai mulţi oameni (n.r. cei vaccinaţi) să intre în carantină la fel ca minoritatea nevaccinată".

În plus, s-a decis vaccinarea obligatorie pentru toți angajații din sănătate.

Austria se confruntă cu un număr record de infectări și i-a îngrijorat pe germani, care au decis includerea țării vecine în zona ridicată de risc COVID.

JENS SPAHN, ministrul Sănătății din Germania: "Este necesar să luăm această măsură din cauza incidenţei mari. Oricine vine de acolo şi nu este vaccinat sau imunizat prin boală trebuie să intre în carantină".

De sâmbătă, în Germania, testele COVID vor fi din nou gratuite la o lună după ce se renunțase la ele.

Ministrul Sănătății are în vedere și măsuri mai stricte - de exemplu, test negativ pentru acces la evenimente publice, inclusiv pentru vaccinați sau imunizați prin boală.

În Olanda revine carantina parțială. Timp de 3 săptămâni, barurile și restaurantele se vor închide la 7 seara, iar competițiile sportive se vor desfășura fără spectatori.

Olanda a vaccinat cu schema completă 85% din populația peste 12 ani, dar înregistrează noi recorduri zilnice: aproape 17 mii de infectări noi în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanț de la debutul pandemiei.