Austria vrea să reducă alocațiile copiilor care trăiesc în străinătate. Cancelarul Sebastian Kurz a dat exemplul României
06 Ianuarie 2018, 20:52 (actualizat 06 Ianuarie 2018, 21:18)
(actualizat 06 Ianuarie 2018, 21:18) | Știrile TVR

Viena revine cu planul de a reduce alocațiile copiilor care trăiesc în străinătate. Măsura a fost anunțată de noul cancelar, Sebastian Kurz, după o ședință a cabinetului. El a dat exemplul României, o țară cu un nivel de trai mai redus, unde trăiesc copii ai rezidenților austrieci.

Guvernul austriac consideră că măsura nu încalcă regulile UE privind interzicerea discriminării.

Ideea reducerii alocațiilor pentru copiii care trăiesc în altă țară, în timp ce părinții lor muncesc în Austria, a fost lansată cu 2 ani în urmă de Sebastian Kurz, când era ministru de externe. El aprecia că este vorba despre o incorectitudine de sistem să transferi pentru 2 copii care nu trăiesc în Austria 300 de euro în România, unde suma se apropie de venitul mediu.

În Austria, coaliția la putere include un partid de extremă dreapta, antiimigrație, iar tema alocațiilor se anunță ușor de rezolvat. Valoarea acestor plăti variază în funcție de vârstă și de numărul copiilor, dar începe de la 114 euro pe lună pentru un singur copil.

Multe locuri de muncă din sănătate și construcții sunt ocupate de angajați care provin din Europa deEst: Ungaria, Slovacia sau România.

Executivul austriac vrea să facă economii de 2,5 miliarde de euro prin reducerea facilităților sociale și a ajutoarelor pentru refugiați.