Autoritățile locale cer bani de la Guvern pentru centrele de vaccinare

10 ianuarie 2021, 19:52

În comuna Săcălaz din Timiș, autoritățile nu au găsit încă locul potrivit pentru funcționarea centrului de vaccinare și nu au nici bani pentru investiții.

Primarul spune că a propus mai multe variante, dar niciuna nu a fost pe placul DSP și al Prefecturii Timiș. Și asta pentru că au nevoie de anumite dotări, dar nu sunt bani.

Deocamdată nimeni nu știe ce sume ar putea primi primăriile și când.

Strategia de vaccinare prevede că Executivul alocă banii necesari autorităților locale. În schimb, proiectul de ordonanță de urgență trimis asociațiilor de comune și orașe, spre consultare, arată că administrațiile locale trebuie să aloce fonduri pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor și pentru plata personalului.

Emil Boc: La Cluj-Napoca noi avem 13 centre de vaccinare. Dintre acestea, 11 centre sunt pregătite de primărie. Pentru cele 11 centre fixe de vaccinare, cheltuielile doar pentru plata medicilor, a asistentelor, a registratorilor medicali, pentru 6 luni de zile, este de 18,876 mil lei. Aproape 4 milioane de euro. Aceşti bani, dacă nu sunt alocaţi de către Guvern, trebuie să fie luaţi de primărie din alte părţi.

Sunt și edili care au găsit soluții să acopere chetuielile.

Mik Jozsef, primarul oraşului Borsec: Centrul de vaccinare în Borsec o să fie la dispensarul uman. Pe care l-am vizitat chiar acum. Am finalizat zilele astea reabilitarea interioară, acum urmează să asigurăm şi dotarea. Am înţeles că cheltuielile va trebui să le asigurăm noi. O să asigurăm, avem buget local pentru aşa ceva. E important pentru borseceni să nu se deplaseze la spitalul de la Topliţa. Şi atunci putem asigura şi pentru localităţile vecine.

Ministrul Sănătății a declarat că proiectul de ordonanță de urgență poate fi modificat până la aprobarea acestuia în Guvern.

Din 15 ianuarie ar urma să înceapă etapa a doua a campaniei de vaccinare, în care vor fi imunizate persoanele din categoriile de risc și angajații din domenii cheie, inclusiv profesori, polițiști și demnitari.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite