Autorităţile analizează o creştere a pragului de neimpozitare la pensii | Surse TVR: Săptămâna viitoare se stabilesc în coaliție pragurile de impozitare pentru pensiile speciale

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu
27 iulie 2022, 13:45

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a explicat după ședința de Guvern că pensiile din sistemul public, de până la 2000 de lei,  vor rămâne în continuare neimpozitate. Ba mai mult, ministrul social-democrat plusează și anunță că finanțiștii și experții de la Minsietrul Muncii iau în calcul ridicarea pragului până la care pensiile să fie scutite de impozit.

“Sistemul public de pensii nu este impozitat până la valoarea 2000 de lei, lucruile așa rămân, analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabială poate fi crescută , având în vedere că a fost stabilita în 2017, iar lucrurile au evoluat din perspectiva inflației”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul a refuzat să înainteze vreo cifră. Dar a precizat că măsura are în vedere rata de deprivare materială severă și riscul de sărăcie. Surse guvernamentale susțin că pragul ar putea crește până la 3000 de lei. În prezent, aproximativ 3. 300.000 de persoane au pensii până la 2000 de lei. Și aproximativ 4.300. 000, de 3.000 de lei. Sunt luate în calcul  rata de deprivare materială severa și riscul de sărăcie.

Analistulul  economic Adrian Mitroi a explicat pentru TVR Info că această facilitate fiscală este gândită pentru cei vulnerabili și nu reprezintă o sumă foarte substanțială pentru stat.  Impact bugetar ar urma să fie resimțit doar la nivelul autorităților locale, nu și la nivelul bugetului de stat.

“Dacă nu poți mări pensiile (…) soluția este să ai acest prag. Încerci să ai un sistem de fiscalizare foarte corect și onest și să îi ajuți pe cei mai vulnerabili. Suma între 2000 și 3000 de lei nu este o sumă foarte substanțială”, a precizat Mitroi.

Ministrul de Finanțe a mai adăugat că în afară de pensiile publice, toate sistemele de pensii intră în analiza impozitării , cu condiția neimpozitării părții de contributivitate. România s-a angajat la Bruxelles să reformeze sistemul de pensii. Iar partenerii internaționali recomandă impozitarea pensiilor speciale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite