Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat în timpul pandemiei, arată un studiu

Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat
Averea celor mai bogaţi zece oameni din lume s-a dublat
17 ianuarie 2022, 16:06

Studiul publicat înaintea agendei Forumului Economic Mondial de la Davos susţine că inegalităţile economice, de gen şi rasiale, precum şi cele între ţări „fac bucăţi lumea în care trăim”.

„Nu este din întâmplare, ci este o alegere: ‘violenţa economică’ este comisă când opţiunile politice structurale sunt luate pentru cei mai bogaţi şi mai puternici oameni. Asta ne afectează direct pe toţi, iar cel mai mult pe cei mai săraci, pe femei şi fete şi pe cei din grupurile categorisite în funcţie de rasă”, susţin autorii.

Directoarea executivă a Oxfam International, Gabriela Bucher, a declarat că „nu a fost niciodată mai important să începem să corectăm nedreptăţile violente ale acestei inegalităţi obscene, smulgând înapoi puterea elitelor şi averile extreme, inclusiv prin impozitare, readucând acei bani în economia reală pentru a salva vieţi”.

„Pandemia de coronavirus a scos la lumină atât motivul lăcomiei, cât şi ocazia, prin mijloace politice şi economice, prin care inegalitatea extremă a devenit un instrument de violenţă economică”, a adăugat ea.

Autorii studiului cer reducerea averilor extreme prin taxare progresivă, prin măsuri publice cu eficienţă dovedită în reducerea inegalităţii, precum şi reorientarea cu curaj a puterii în economie şi societate.

Forumul de la Davos, programat săptămâna aceasta, a fost amânat din cauza pandemiei. Cei mai proeminenţi politicieni se vor reuni prin mijloace digitale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite