Aviatorii ucraineni, instruiți pentru pilotarea avioanelor F-16 în mai multe țări europene. Kievul a negat implicarea în conflictul din Belgorod. Stoltenberg: Este un război de agresiune. Ucraina are dreptul să se apere
23 Mai 2023, 18:52 | Știrile TVR

Mai multe ţări europene au început să îi instruiască pe aviatorii ucraineni pentru pilotarea avioanelor F-16. Potrivit înaltului comisar pentru politică Externă și Securitate al Uniunii Europene, acesta este un pas spre livrarea avioanelor moderne de luptă Ucrainei. Secretarul general al NATO a spus că această acțiune nu înseamnă că Alianța este implicată în război. Pe de altă parte, Moscova acuză Ucraina că ar fi atacat localitatea Belgorod din Rusia. Oficialii de la Moscova susțin că operațiunea insurgenţilor continuă în orașul rusesc, iar guvernatorul regiunii a cerut populației, care a fugit din cauza luptelor, să nu revină acasă. O femeie a murit în timpul evacuării locuitorilor.

Piloții ucraineni pot începe antrenamentele pe avioanele americane F-16 în mai multe state europene, după ce Statele Unite și-au dat acordul pentru această operațiune.

”Sunt fericit că, în cele din urmă, instruirea piloţilor pe F-16 a început în mai multe ţări. Va dura ceva timp, dar cu cât mai repede, cu atât mai bine. Astfel, s-a deschis uşa pentru livrarea de avioane de luptă”, a declarat Josep Borrell, înaltul reprezentant UE pe Politică Externă şi Securitate.

Secretarul general al NATO a ținut să sublinieze că instruirea piloților ucraineni nu înseamnă implicarea Alianței în conflict.

”Trebuie să ne amintim despre ce este vorba. Este un război de agresiune. Ucraina are dreptul la autoapărare. Ei se apără. Iar dreptul la autoapărare este prevăzut în Carta ONU. Noi ajutăm Ucraina să îşi exercite acest drept. Acesta este dreptul nostru de a-i ajuta să protejeze legea ONU, dreptul internaţional împotriva unui război de agresiune. Acest lucru nu face NATO, şi aliaţii NATO, parte a conflictului”, a subliniat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

În acest timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a fost în vizita pe linia frontului, la trupele de pușcași marini.

”Cea mai importantă dorinţă pentru voi toţi este victoria. Înţelegem că victoria nu va fi una dulce, din cauza drumului amar spre acest obiectiv, din cauza numeroşilor eroi care au murit. Cu toate acestea, victoria este foarte dorită şi necesară pentru viitorul unei Ucraine independente”, a declarat Președintele Volodimir Zelenski.

Pe de altă parte, Kremlinul a acuzat Ucraina că ar fi în spatele atacului asupra orașului rusesc Belgorod și a împrejurimilor acestuia.

”Nu pot spune exact dacă operaţiunea este în desfăşurare. Acesta este un subiect pentru forţele noastre de ordine, pentru Ministerul Apărării şi pentru Serviciul Federal de Securitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Ucraina a negat oficial implicarea în luptele care au loc dincolo de granițele sale.