Avioanele F-16, în serviciul Poliției Aeriene. Forțele aeriene române au 12 aparate F-16 modernizate în Portugalia

14 martie 2019, 11:08

Avioanele F16 ale Fortelor aeriene au participat la prima misiune de poliție aeriană sub comandă națională. De azi, alături de Mig-urile 21 Lancer, aceste aparate vor păzi spațiul aerian al României. În această primăvară, piloții escadrilei 53 Warhawks vor fi certificați și de NATO pentru misiuni de poliție aeriană sub comandă aliată.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că este o zi importantă pentru Forțele Aeriene Române care pot opera, de astăzi, pentru apărarea spațiului aerian național, cele mai performante aeronave de luptă din dotare, dar și pentru România, care a reușit să întărească în mod semnificativ capabilitățile noastre de apărare.

Viorica Dăncilă a mai adăugat că guvernul României va acorda tot sprijinul necesar pentru continuarea acestui proces de modernizare, esențial pentru consolidarea posturii de apărare a țării noastre și pentru creșterea profilului României ca furnizor de securitate.

Premierul a subliniat că România alocă pentru al treilea an 2% din PIB pentru Apărare, iar alocările vor crește de la an la an pentru înzestrarea armatei.

Atât la Bruxelles, cât și aici, în fața dumneavoastră, aș dori să subliniez că România va continua să rămână un partener de încredere, ferm angajat în consolidarea alianței transatlantice. Ne-am îndeplinit și vom continua să ne îndeplinim toate responsabilitățile ce ne revin ca partener NATO.

Participăm activ la misiunile comune în teatrele de operații. Suntem deja în al treilea an de alocare a două procente din PIB pentru apărare, nivel pe care îl vom menține. Vom crește de la an la an alocările pentru apărarea națională, iar în centrul acestui angajament se află programele strategice de înzestrare, așa cum am prevăzut în Programul de Guvernare.

Viziunea Guvernului României în acest domeniu este aceea ca o mare parte a investițiilor în tehnologia de apărare să se întoarcă în economia națională.

România are o oportunitate majoră ca, prin aceste investiții în domeniul tehnologiei înalte, să-și asigure un rol de hub regional în industria de apărare europeană. Guvernul susține prin toate pârghiile legale realizarea acestor investiții, care, pe lângă beneficiile economice și de securitate, vor pune în valoare expertiza pe care țara noastră o are în acest domeniu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite