Azerbaidjanul și Armenia resping negocierile pe măsură ce zona de conflict din Karabah se extinde. MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în cele două țări

30 septembrie 2020, 10:00

Ambele state au acuzat cealaltă parte că a tras peste granița comună, la vest de regiunea Nagorno-Karabakh, motivul luptelor acerbe care au început duminică între forțele azere și cele armene.

Incidentele au semnalat o nouă escaladare a conflictului, în ciuda apelurilor Rusiei, Statelor Unite și a altor state de a-l opri. Conflictul a reaprins îngrijorările legate de stabilitatea din regiunea Caucazului de Sud, un coridor pentru conductele care transportă petrol și gaze pe piețele mondiale.

Președintele azer Ilham Aliyev, vorbind la televiziunea de stat rusă, a exclus categoric orice posibilitate de negocieri. Prim ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat pentru același canal că nu pot avea loc discuții în timp ce luptele continuă.

Nagorno-Karabakh este o regiune separatistă din Azerbaidjan, dar administrată de etnici armeni și susținută de Armenia. S-a desprins de Azerbaidjan în timpul unui război din anii 1990, dar nu este recunoscută de nicio țară ca republică independentă.

Zeci de persoane au fost ucise și alte sute rănite de când au izbucnit ciocnirile.

După o discuție cu ușile închise, marți, Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 membri, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lupte, a condamnat utilizarea forței și a susținut un apel al secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru oprirea imediată a luptelor.

În dispută este implicată și Turcia, iar o amplificare a conflictului și transformarea într-un război ar putea duce și la implicarea altor state, cum ar fi Rusia. Moscova are încheiată o alianță de apărare cu Armenia, dar se bucură și de relații strânse cu Azerbaidjanul.

Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a vorbit telefonic cu premierul Pashinyan pentru a doua oară de la începutul crizei și a spus că toate părțile ar trebui să ia măsuri pentru stingerea conflictului. Kremlinul a declarat că Moscova este în contact permanent cu Turcia, Armenia și Azerbaidjan. Orice discuție despre furnizarea de sprijin militar părților opuse nu ar face decât să amplifice conflictul, a spus Rusia.

Candidatul democrat Joe Biden a scris pe Twitter: „Cu pierderi crescând rapid în Nagorno-Karabakh și în zonă, Administrația Trump trebuie să cheme imediat liderii Armeniei și Azerbaidjanului pentru dezescaladarea situației. De asemenea, trebuie să le ceară altora – precum Turcia – să rămână în afara acestui conflict”.

Pashinyan a declarat pentru BBC într-un interviu că forțele azere au bombardat marți sate și orașe din Nagorno-Karabakh și din interiorul Armeniei. „Există victime atât în rândul militarilor, cât și al civililor. Zeci sunt uciși și sute sunt răniți ”, a spus el.

Azerbaidjanul a declarat că până acum 12 civili azeri au fost uciși și 35 răniți de focul armean. Partea azeră nu a dezvăluit numărul militarilor uciși.

Nagorno-Karabakh a raportat pierderea a cel puțin 84 de soldați.

MAE le recomandă românilor să evite călătoriile în Armenia și Azerbaidjan

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis două avertismente de călătorie pentru Republica Armenia și Republica Azerbaidjan și le recomandă românilor să evite orice călătorie în anumite zone/regiuni din aceste două țări, în contextul situației de securitate și confruntărilor armate.

În contextul evoluției situației de securitate dintre Republica Armenia și Republica Azerbaidjan și pe fondul confruntărilor armate în derulare, MAE a transmis, miercuri, că recomandă cetățenilor români să analizeze oportunitatea deplasărilor care nu sunt esențiale în regiune, să manifeste maximă prudență și să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibilele modificări ale condițiilor de deplasare în interiorul celor două țări.

Totodată, cetățenii români sunt sfătuiți să nu se deplaseze în zonele adiacente regiunii Nagorno-Karabah şi frontierei internaționale dintre Republica Azerbaidjan și Republica Armenia.

MAE informează cetățenii români că a emis două avertismente de călătorie pentru Republica Armenia și Republica Azerbaidjan, cu recomandarea de a evita orice călătorie în anumite zone/regiuni.

Informații suplimentare pot fi consultate la rubrica Avertismente de călătorie de pe site-ul MAE: Armenia – http://www.mae.ro/travel-alerts/53727 și Azerbaidjan – http://www.mae.ro/travel-alerts/32390.

MAE, prin intermediul Ambasadelor României la Erevan și Baku, este pregătit să acorde asistență consulară cetățenilor români, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile statelor de reședință.


sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite