BĂILE TUȘNAD | Pomii fructiferi aflați pe domeniul public au fost tăiați pentru a nu mai atrage urșii în oraș. Localnicii sunt sceptici că măsurile vor da rezultate

21 aprilie 2022, 12:17

Niciun pom fructifer nu a mai rămas pe străzile din stațiunea harghiteană Băile Tușnad. Autoritățile locale sunt convinse că urșii vor coborî mai rar în oraș.

Planul realizat împreună cu ministerul Mediului mai prevede înlocuirea tuturor coșurilor de gunoi de pe stradă cu unele la care ursii să nu aibă acces, garduri electrice, dar și mutarea zonelor de depozitare a gunoaielor in subteran.

Localnicii nu cred în eficiența acestor măsuri. Sunt convinși că singura soluție este ca urșii să fie hrăniți constant în pădure.

Ministerului mediului a anunțat că urmează să lanseze o campanie de prelevare de probe genetice din păduri pentru a ști care sunt zonele cu cea mai mare populație de urși și care este numărul lor exact la nivelul țării. Un prim studiu făcut în Munții Făgăraș, pe 1.200 de km pătrați, a arătat că sunt 17, 18 urși pe fiecare sută de km pătrați.

O ordonanță de urgență adoptată de guvern anul trecut permite tranchilizarea și relocarea urșilor care pun în pericol viețile oamenilor. Dacă metodele nu dau rezultate, animalul poate fi împușcat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite