Banca Angliei trage un semnal de alarmă privind prețurile alimentelor

18 mai 2022, 09:16

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei: Îmi cer scuze că poate par apocaliptic, dar problema alimentelor stârnește îngrijorări grave. (…) Au loc diverse șocuri în lanțul de aprovizionare, iar acesta e un factor foarte important,așa arătă rapoartele noastre pe luna mai, iar acestea sunt provocate de război, de invazia rusă din Ucraina.

Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb și al șaselea de grâu.

Națiunile Unite au anunțat că 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina. Reprezentanții agențiilor ONU atrag atenția că, în mai puțin de două luni, se va strânge recolta de anul acesta, iar spațiile de depozitare sunt deja pline.

Președintele Volodimir Zelenski a cerut ajutorul comunității internaționale pentru deblocarea porturilor, pentru a preveni o criză alimentară globală. Sunt state africane sau asiatice dependente de grâul și de porumbul ucrainean în proporție de peste 90%. România este o rută alternativă pentru cerealele ucrainene care ajung în portul Constanța pe calea ferată, cu barje sau nave mici.

Însă înainte de a ajunge în portul Constanţa, cerealele din Ucraina au de parcurs un lung drum. Mai întâi sunt încărcate în trenuri, camioane sau barje în micile porturi dunărene Reni şi Izmail, de la frontiera Ucrainei cu România.

Florin Goidea, director CN Administrația Porturilor Maritime: În momentul actual, avem circa 90 de mii de tone recepţionate, iar avizate către port sunt în jur de 80 de mii de tone. De la unul din terminalele portului a plecat deja o navă de 70 de mii de tone la export cu marfă ucraineană„.

Pentru a umple o navă cu o capacitate de 70.000 de tone este nevoie de 49 de trenuri şi de tot atâtea barje sau de câteva mii de camioane. O asemenea activitate nu suprasolicită, deocamdată, activitatea în portul Constanța, ne-a asigurat directorul său.

ONU a avertizat în legătură cu niveluri ”catastrofale” de malnutriţie infantilă cauzate de majorarea preţurilor şi de războiul din Ucraina.

Emacierea severă (copiii sunt prea slabi raportat la înălţimea lor) afectează 13,6 milioane de copii cu vârste sub cinci ani şi provoacă unu până la cinci decese în această grupă de vârstă.

Chiar şi înaintea războiului şi a pandemiei, doi din trei copii nu aveau acces la alimentaţie terapeutică necesară pentru a le salva vieţile, a precizat UNICEF.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite