Bănci obligate de ANPC să facă noi grafice pentru plata ratelor. Problema: ponderea dobânzilor în calculul ratei lunare. Încă 8 bănci au fost verificate

24 mai 2023, 16:01

Practicile comerciale incorecte trebuie să înceteze! Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor a emis un ordin în acest sens și așteaptă ca băncile să înceapă negocierile cu clienții pentru emiterea unor noi grafice de rambursare.

Paul Anghel, director general, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor: Se impune că operatorul economic financiar-bancar să dispună refacerea echilibrului contractual în contractele sale în curs de desfășurare, urmând a opera o reașezare a prestațiilor contractuale prin restructurarea ratei lunare într-o formulă echitabilă.

Oficialii ANPC consideră incorect modul de calcul al ratelor în urmă căruia clienții plătesc, în primii ani, 75% dobândă și doar 25% din soldul principal.

Există dispoziții și pentru creditele care urmează să fie acordate.

Paul Anghel, director general, ANPC: Principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreagă perioada de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului.

Pentru moment, reprezentații sectorului bancar nu au anunțat ce măsuri vor lua după emiterea ordinului ANPC. Asociația Română a Băncilor consideră însă că principiul de plată în rate egale a principalului și a dobânzii nu este viabil.

Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic și juridic consacrat la nivel mondial, și anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei„, susţin reprezentaţii sectorului bancar.

Controalele și sanciunile ANPC vin în contextul în care ratele creditelor cu dobândă variabilă au crescut substanțial, ca urmare a majorării indicilor Robor și IRCC. Scăderile care au început să apară sunt însă mult mai mici decât creșterile din ultimii ani.

Încă 8 bănci au fost verificate de către ANPC și riscă sancțiuni. 11 au primit deja amenzi în valoare totală de 550.000 lei pentru felul în care gestionează creditele. Asociația Română a Băncilor a anunțat că susține băncile care vor să conteste sancțiunile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite