Bani europeni pentru împăduriri. Toți cei interesați pot depune deja cereri de finanţare de până la 20.000 de euro

26 noiembrie 2022, 20:48

Fondul forestier ocupă mai puțin de 30 la sută din suprafața României. Suntem sub media europeană, de 40%. Județele Teleorman, Călăraşi şi Constanţa au chiar sub 5%. În aceste condiţii, Ministerul Mediului a lansat un program naţional de împăduriri cu bani europeni prin PNRR.

Este un program care va schimbă faţa multor judeţe. Dezavantajul programelor de împădurire de până acum a fost lipsa acestei subvenţii. Subvenţiile din agricultură au fost mult mai atractive până acum”, declară Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Oricine deţine un teren agricol poate obţine finanţare de la stat pentru a-l împăduri. Proprietarii publici sau privați vor putea înfiinţa păduri pe suprafeţe de cel puţin jumătate de hectar sau perdele forestiere pe minimum 1000 de metri pătrați.

Sumele acordate diferă în funcţie de tipul de plantaţie. Ulterior, schema de ajutor de stat se întinde pe 20 de ani, timp în care fiecare proprietar în parte va primi pentru fiecare hectar pe care l-a împădurit câte 456 de euro.

Pentru un hectar de pădure de stejar la câmpie se dau aproape 20.000 de euro. Suma include şi banii pentru întreţinerea plantaţiei vreme de şase ani. În cazul perdelelor forestiere, tot cele de stejar, de la câmpie, primesc cea mai mare finanţare de 17.500 de euro pe hectar. Se pot planta şi salcâmi, molizi, brazi sau fagi. Plantaţiile trebuie menţinute cel puţin 20 de ani. Oricine este interesat poate depune deja cerere de finanţare.

Partea asta de împădurire la nivel de teren agricol nu cred că este de interes la momentul de faţă. Au fost doar câteva discuţii la un moment dat cu ei şi spuneau că ar fi interesaţi să-şi planteze nuci, alţi arbori, nicidecum nu cred că vor să gândească altfel decât, nu ştiu, un pom fructifer sau altceva”, spune Mihai Apafi, primarul comunei Prejmer.

Noi, ca şi primărie, suntem interesaţi, nu spunem nu. Însă zona noastră nu este pretabilă. Suntem foarte mulţi fermieri aici în zonă şi toate terenurile agricole nu le putem transforma în păduri”, declară Bogdan Barbu, primarul comunei Dobârlău.

Bugetul programului care va fi derulat până în 2026 este de 730 de milioane de euro. Banii ar ajunge pentru 56.000 de hectare de noi păduri şi suprafeţe forestiere în zonele vulnerabile la schimbările climatice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite