Bani pentru relansarea producției de legume în sere și solarii. Program în dezbatere publică

6 ianuarie 2022, 18:42

Ca în fiecare iarnă, și acum piețele și magazinele sunt pline cu roșii, castraveți, ardei gras și alte legume din import care se vând la prețuri mari.

Micii fermieri, care ar putea acoperi mare parte din cosum, nu își permit producția pentru că au costuri prea mari cu încalzirea serelor și solariilor. Mai cultivă doar câteva legume mai rezistente la frig: salată, ceapă sau ridichii.

Pentru a stimula producția locală, Ministerul Agriculturii vrea să acorde fermierilor care cultivă legume în spații protejate un ajutor de până la 4.000 de euro. Cu o mie de euro mai mult decât până acum. Banii ar urma să acopere parte din cheltuielile pentru producția de tomate, castraveți, ardei gras și alte legume pe care România le importă în cantități mari.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Fără un astfel de program de susţinere am fi dependenţi 100% de importuri. Trebuie să venim cu măsuri complementare, să le punem la dispoziţie fermierilor pieţe volante pentru desfacerea produselor cât mai aproape de consumatori.

Pentru micii producători, ajutoarele sunt foarte importante, mai ales că s-au scumpit utilităţile. Dar mulți dintre ei reclamă că unele din condițiile impuse pentru obținerea fondurilor sunt greu de îndeplinit. În special, producția minimă și termenul în care trebuie valorificată o recoltă.

Pentru moment, programul de susținere a producției de legume în spații protejate este în dezbatere publică. Iar forma finală urmează să fie adoptată de Guvern cel târziu la finalul lunii februarie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite