Barack Obama, în campanie pentru candidaţii democraţi. Alegerile pentru Congresul SUA vor avea loc în 8 noiembrie

31 octombrie 2022, 13:38

În doar trei zile, Barack Obama a vizitat tot atâtea state pentru a impulsiona alegătorii să meargă pe mâna candidaților democrați. Asta, în condițiile în care republicanii, încă mânați din umbră de Donald Trump, domină în sondaje intențiile de vot. La Detroit, fostul președinte a fost întrerupt chiar când vorbea despre importanța dialogului în societate. Lucru care l-a iritat pe fostul lider și pe susținătorii săi.

Americanii au pe 8 noiembrie așa-numitul scrutin de la jumătate mandatului, când se vor alege toți membrii Camerei Reprezentanților și o treime din cei 100 de senatori. Democrații speră să păstreze controlul asupra Camerei și să-l obțină și pe cel asupra Senatului, acum împărțit egal 50 la 50 cu republicanii.

Foarte importante sunt însă și alegerile organizate în mai multe state pentru congresele locale și posturile de guvernator, pentru că multe subiecte sensibile ale acestei campanii, cum sunt cele referitoare la avorturi sau regimul armelor, se reglementează local la nivel de stat.

Deja se poate vota anticipat, printre cei care și-au exprimat opțiunea fiind și președintele Biden. Rămâne însă un procent semnificativ de nehotărâți și, mai grav, destui care se așteaptă să nu voteze deloc, mulți fiind alegători tradițional democrați.

Potrivit unui sondaj YouGov realizat la jumătatea lunii, la nivel național, republicanii aveau un avans de cel puțin două procente în fața democraților.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite