“Barza” vine mai târziu. Tot mai multe femei trecute de 35 de ani decid să-şi îngheţe materialul genetic pentru viitor

11 noiembrie 2019, 12:58

O femeie care a dorit să îşi păstreze anonimatul a aflat de pe reţelele sociale că înaintarea în vârstă afectează serios calitatea şi cantitatea ovocitelor – celulele reproductive. Aşa că a apelat la crioconservare, o procedură care seamănă cu cea de fertilizare in vitro, doar că ovocitele sunt congelate.

“Am făcut injecţii în jurul buricului zece zile, la oră fixă. Sunt injecţii cu hormoni. Veneam odată la două zile la ecografie şi la analize de sânge. 10-14 zile m-am ocupat de asta. Puncţia în sine nu a fost absolut deloc dureroasă. M-a adormit total. A costat în jur de trei mii de euro totul, plus tratamentul încă o mie. Asta mi se pare o cheltuială pentru un ţel suprem. Să aduci un om pe lume e mare lucru”, spune femeia.

Tot mai multe femei trecute de 35 de ani, cu alte priorităţi decât maternitatea sau fără partener, decid să-şi îngheţe materialul genetic pentru viitor.

„Numărul de paciente care intră într-o asemenea procedură la ultimii doi ani a crescut aproximativ cu 800 la sută. Este un fenomen social. Peste 80 la sută din ovocitele congelate supravieţuiesc să putem să ne ocupăm de fecundare. Să nu lase pe locul doi sarcina. Timpul trece, ovarele au vârsta lor biologică”, avertizează dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În cazul celor care află că au cancer, crioconservarea este şansa de a mai putea face copii după terapiile agresive care afectează materialul genetic. Pentru femeile sub 35 de ani şi bărbaţii sub 45 de ani cu boli oncologice, din Bucureşti, procedura este gratuită printr-un program finanţat din bugetul capitalei.

Doisprezece pacienţi oncologici care speră să dea viaţă după cancer s-au înscris în programul de oncofertilitate, în ultimul an. Sunt însă fonduri pentru 313 persoane până la sfârşitul lunii octombrie, anul viitor. Materialul lor genetic va fi criogenat gratis timp de cinci ani.

Multe paciente sunt trimise la spitalul Panait Sârbu cu doar câteva zile înainte de chimioterapie. Iar medicii au nevoie de cel puţin două săptămâni pentru a putea recolta ovocite.

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite