Bătălia pentru Donbas, „premiu de consolare” pentru Putin. Luptele din Mariupol amintesc de „cyborgii din Donețk”

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung
Foto: Heinrich-Böll-Stiftung
18 aprilie 2022, 14:09

Experții spun că Putin are nevoie disperată de o victorie pentru a o prezenta publicului rus pe 9 mai, când va avea loc tradiționala paradă militară din Piața Roșie, care a devenit pentru regimul Putin un ritual bizantin de grandomanie imperialistă. Liderul de la Kremlin vrea să sufle în ochii rușilor praful unei comparații milenariste, învăluind invazia sângeroasă din Ucraina în aura victoriei URSS asupra Germaniei naziste.

Bătălia pentru Donbas

Forțele ruse au pătruns în Kreminna, un oraș din estul regiunii Lugansk, bombardată de săptămâni întregi în încercarea forțelor ruse de a împinge frontul spre vest în Donbas, a declarat un înalt oficial ucrainean.

Donbasul, al cărui bazin industrial acoperă cea mai mare parte a estului Ucrainei, se află în război de opt ani. Peste 90 de soldați ucraineni au fost uciși în 2021, apărând linia de contact. De la sfârșitul lunii februarie, pozițiile ucrainene au fost supuse focului regulat de artilerie. Scopul acestei activități rusești a fost izolarea celor 40.000 de militari ucraineni în zona Operațiunilor Forțelor Comunale (JFO), împiedicându-i să poată interveni în luptele pentru Mariupol, Harkov sau Kiev.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, spune că bătălia pentru Donbas va aminti de marile confruntări din al Doilea Război Mondial.

„Nu vom renunţa la teritoriul nostru”, a declarat duminică pentru CNN președintele ucrainean Volodimir Zelenski, adăugând că lupta pentru Donbas ar putea modela rezultatul războiului în ansamblu, ceea ce înseamnă că Ucraina trebuie să se menţină fermă pe poziţie.

Zeci de ani, hornurile de fum și benzile transportoare cărând mormane de cărbuni au făcut parte din peisajul Donbasului, cândva inima industrială a Ucrainei. Acum, molozul și găurile de obuze sufocă priveliștile postapocaliptice.

CITIȚI ȘI: LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 54 | Ruşii interzic de astăzi accesul în Mariupol. În interiorul oraşului se va circula doar cu permis. Orice luptător va fi eliminat

În perioada sovietică, Donbas nu a fost doar unul dintre centrele vitale ale industriei din URSS, ci și un loc al represiunilor staliniste.

Într-un celebru afiș de propagandă sovietic din 1921, Donbasul era numit „inima Rusiei”, înfățișând regiunea sub forma unei inimi care bate în compoziția Novorossiyei (Noua Rusie), cu vase pompând sânge printre rafinării.

„Bătălia va fi foarte diferită de avansul spre Kiev. Unitățile rusești, la începutul războiului, nu erau pregătite sau aprovizionate pentru lupte grele. Acum rușii știu cu ce se confruntă și au doar două axe de susținere pentru a-și concentra proviziile. Apărarea antiaeriană rusă are o bună acoperire asupra Donbasului și probabil că vor putea aduce o putere aeriană semnificativă. Combinate cu avantajul în artilerie și cu faptul că luptele se vor desfășura mai degrabă în mediul rural decât în centrele urbane, trupele ucrainene vor trebui să fie pregătite de manevre pentru a supraviețui”, scrie într-o analiză Jack Watling, expert în război terestru al Royal United Services Institute (RUSI).

În același timp, rușii se vor confrunta cu o provocare serioasă. „Forțele ucrainene din JFO cuprind unele dintre cele mai profesioniste și mai bine motivate unități ale țării. Rușii au un avantaj în puterea de foc, dar vor lupta aproape de paritatea numerică. Dacă planul lor este să încercuiască JFO, vor trebui să apere cordonul de ambele părți și, în timp ce soldații ruși sunt acum mai pregătiți, moralul rămâne o problemă în multe unități rusești”, atrage atenția Watling.

Dacă Rusia va acapara Donbasul, va putea obține o perioadă de răgaz pentru a-și reface rezervele și pentru a pregăti o ofensivă de vară, consideră expertul.

„Pentru armata ucraineană, prioritățile în bătălia pentru Donbas diferă ușor de ceea ce era necesar pentru apărarea urbană. O aprovizionare constantă de rachete antitanc și sisteme portabile de apărare aeriană va rămâne neprețuită. Dar forțele vor avea nevoie, de asemenea, de drone sincuigașe pentru a viza apărarea aeriană și artileria rusească, creând oportunități elicopterelor ucrainene de a-și aproviziona unitățile izolate. Vor avea nevoie de mobilitate protejată pentru a-și muta trupele în siguranță în noi poziții defensive. Vor avea nevoie de o cantitate considerabilă de muniție de artilerie”, argumentează Jack Watling.

Cea mai „severă rezistență”

„Este foarte important din punct de vedere simbolic; Donbasul a furnizat întreaga Uniune Sovietică cu materii prime”, a declarat pentru CNN Markian Dobczansky, de la Institutul pentru Cercetări Ucrainene din cadrul Universității Harvard.

„Este mai confortabil, din punct de vedere militar, pentru ruși să ducă un război în Donbas decât a fost la Kiev, Sumîi sau Harkov”, este de părere Dobczansky. „Dar este și locul unde se află cele mai experimentate și fortificate unități ale armatei ucrainene… Așa că se vor confrunta cu cea mai severă rezistență”.

„Există toate posibilitățile ca Putin să divizeze acum Ucraina în mod eficient; asta îi va oferi suficient material pentru a putea declara o victorie pe plan intern și le va închide gura criticilor săi, care spun ideea invaziei a fost greșită”, consideră Samir Puri, specialist în război hibrid al Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS). „Înhățarea Donbasului (ar fi) un premiu de consolare, deoarece Kievul nu se află acum în posesia Rusiei. Este un bun premiu de consolare.”

CITIȚI ȘI: George Friedman: Sângerosul general Dvornikov ar putea declanșa intervenția NATO în Ucraina

Un scenariu intens dezbătut vizează o bătălie pentru controlul Slovianskului, având în vedere poziția sa semnificativă strategic în gravarea unui coridor terestru rusesc. Dacă rușii vor încerca o încercuire a forțelor ucrainene, ar putea întâmpina „probleme similare de vulnerabilitate în fața tacticilor de gherilă de înaltă tehnologie ale ucrainenilor”, atrage atenția Lawrence Freedman, profesor emerit de studii ale războiului din cadrul King’s College din Londra. „Practic, tancuri și linii de aprovizionare vor fi eliminate cu arme antitanc și drone”, a explicat Freedman într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

„Dar de îndată ce începi să treci la o ofensivă mai grea, atunci devine un alt fel de război. Mă aștept să fie implicată mult mai multă artilerie, motiv pentru care cred că Kievul speră să obțină mai mult de la NATO. Acest lucru ar putea face războiul mai de uzură”, crede profesorul.

Ultima redută din Mariupol și „cyborgii din Donețk”

Mariupol a devenit un simbol al bestialităţii armatei ruse. Ras aproape de pe faţa pământului, oraşul portuar de la Marea Azov a fost, alături de Bucea, scena unora dintre cele mai înfiorătoare atacuri asupra ţintelor civile. Iar acum se pregătește de-o nouă ploaie de foc. Trupele ruse vor să distrugă ultima redută ucraineană din oraș, care se află în giganticul combinat siderurgic Azovstal, ce aparține miliardarului Rinat Ahmetov.

Circa 800 de luptători ucraineni s-ar afla în combinat, conduși de Batalionul Azov, o miliție naționalistă integrată în Garda Națională. Potrivit lui Justin Crump, de la firma de consultanță în domeniul securității Sibylline, „luptători nu vor să fie capturați, nu cred că se vor preda. Iar Rusia nu vrea să intre în uzină și să o curețe metru cu metru, pentru că în subteran, asta s-a putea dovedi oribil”, a declarat Crump pentru BBC.

Armata ucraineană a raportat duminică noi atacuri aeriene ale forţelor ruse asupra oraşului Mariupol, după respingerea unui ultimatum rusesc pentru ca luptătorii locali să se predea forţelor ruse care asediază oraşul.

Alături de trupele ucrainene se află în uzina siderurgică şi mulţi civili din Mariupol, potrivit autorităţilor locale. Oamenii s-au adăpostit acolo de bombardamente în timpul asedierii oraşului, care durează de mai multe săptămâni, a declarat duminică unei televiziuni locale şeful poliţiei din Mariupol, Mihailo Verşinin.

Această informaţie nu a putut fi însă verificată dintr-o sursă independentă, notează dpa.

Verşinin a spus că trupele ruse folosesc populaţia civilă rămasă în oraş – aproximativ 100.000 de oameni – pentru degajarea spaţiilor publice de dărâmături, strângerea cadavrelor şi înhumarea lor în gropi comune, în schimbul „hranei” oferite ruşi.

Înainte de invazie, Mariupolul (sud-estul Ucrainei) avea circa 400.000 de locuitori. Importanţa sa strategică ţine de faptul că se află pe ruta între Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi zonele din estul Ucrainei, controlate de separatiştii proruşi.

Asaltul asupra Azovstal amintește de cele două asedii asupra Aeroportului Donețk, între mai 2014 și ianuarie 2015. O mână de soldați ucraineni – prost înarmați și prost hrăniți – a ținut piept cu vitejie artileriei ruse timp de aproape zece luni. Atât de uimiți fuseseră separatiștii proruși de rezistența soldaților ucraineni, încât îi botezaseră „cyborgii din Donețk”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă