Bătălia pentru Herson și criza energetică. The Times: Septembrie, o lună crucială pentru Ucraina
05 Septembrie 2022, 10:44 (actualizat 05 Septembrie 2022, 11:04)
(actualizat 05 Septembrie 2022, 11:04) | Știrile TVR

Vine iarna și, odată cu ea, o schimbare în dinamica războiului – pentru ruși, ucraineni și, nu în ultimul rând, pentru țările occidentale care susțin Kievul. Ucraina și-a început contraofensiva mult așteptată săptămâna trecută și a lăsat Kremlinul la cheremul răcirii vremii, sperând că asta va încetini ofensiva, scrie în The Times Michael Clarke, expert în apărare la King’s Collegedin Londra.

Pe frontul de 2.400 km rușii fac săpături. Se mișcă mult mai precaut decât acum câteva luni. Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a oferit scuza ridicolă că ofensiva din Donbas a fost „întreruptă” pentru a minimiza victimele civile. Dar sub presiunea ucraineană, trupele și echipamentele rusești au fost deja transferate din Donbas pentru a întări Armata a 49-a de arme combinate (CAA) din Herson. Forțele ruse de acolo au încercat unele contraofensive locale, dar nu au făcut impresie. Acum se confruntă cu un atac concertat, multifrontal, pus la punct de săptămâni întregi.

În iulie, forțele ucrainene au traversat râul Inhuleț la nord și la est de orașul Herson pe un front larg de 50 de mile, în sprijinul frontului de 50 de mile care se extinde de la Mykolaiv direct spre vest și sud de Herson.

Acționând ca armatele NATO pe care le modelează și folosind sisteme de artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, forțele ucrainene au atacat depozitele de muniție, cartierul general și rutele de întărire dintre Crimeea și regiunea Herson. Apoi, luni, au lansat ofensiva.

Dacă reușește, poate rămâne în istorie ca Bătălia Podurilor. Podul Antonovsky, care poartă autostrada critică M14 care leagă Hersonul de malul estic al Niprului, a fost impracticabil pentru traficul militar timp de aproape două săptămâni, la fel ca podul autostrăzii P47, mai în sus, la Daryivka. Un alt pod de autostradă P47 înspre nord-est, care deservește complexul de baraj Nova Kakhovka, este, de asemenea, scos din funcțiune. Forțele ruse folosesc feriboturi pentru a traversa Nipru la Herson. Duminica trecută au finalizat un pod lung de pontoane chiar lângă Podul Antonovsky, care – spre surprinderea nimănui – a fost imediat atacat.

Aproximativ 20.000 de soldați ruși au sediul la vest de Nipru și linia lor de retragere spre est spre Crimeea devine din ce în ce mai dificilă. Primele zile ale ofensivei sugerează că ucrainenii lovesc la măduvă în Herson – atacând într-un arc larg care se întinde de la sud-vestul orașului până la punctele îndepărtate la nord și est de Nova Kakhovka. Vor avea mult teren de acoperit, dar ucrainenii vor probabil să amenințe forțele rusești la vest de Nipru cu încercuirea. Acest lucru ar putea împinge inamicul să se retragă din Herson și Nova Kakhovka, permițându-i Kievului să evite perspectiva de coșmar de a-și croi drum prin propriile orașe.

Rușii, în plină desfășurare

Așa că rușii trebuie să se agațe de Herson, să aștepte iarna și apoi să pună din nou în mișcare ofensiva lor împietrită din Donbas. În luna august, Rusia a câștigat cu exact 0,01% mai mult teritoriu ucrainean după ce a luat Severodonețk în iunie. Deține aproximativ două treimi din Donbas, dar nu poate obține treimea rămasă decât dacă ia Sloviansk și Kramatorsk. Ucrainenii așteaptă în tranșee pentru a profita de forțele subțiate ale Rusiei și speră să-și reia o parte din teritoriul Donbasului.

Rușii știu că sunt într-o problemă strategică și au nevoie de o pauză pentru a se regrupa. În Ucraina, aceștia operează în 20% din a doua țară ca mărime din Europa – doar Rusia este mai mare. Forțele lor terestre sunt semnificativ lipsite de trupe și aproape de un impas peste tot.

Găuri de astupat

Armata obișnuită a Rusiei în timp de pace are 280.000 de oameni – excluzând trupele interne și alte elemente. Aproximativ 180.000 de soldați au fost implicați în invazie și, conform estimărilor oficiale britanice, aproximativ 20.000 au fost uciși în acțiune. Aceasta implică un număr total de victime – inclusiv răniți grav – de până la 80.000, chiar și excluzând milițiile și mercenarii Grupului Wagner care luptă pentru Rusia. Ucraina admite oficial 9.000 de morți dintre trupele sale pe front. Aceasta poate fi o subestimare, dar sugerează că pierderile totale ale Kievului se ridică la aproximativ jumătate din nivelul armatei ruse, reflectând cât de amar a fost Donbasul pentru Ucraina. Este greu pentru ambele părți și va deveni mult mai dur în Herson. Dar ucrainenii susțin că antrenează o armată de 700.000 de oameni – o cifră plauzibilă – în timp ce Kremlinul își defrișează districtele militare și prietenii mercenari din Siria și Africa pentru a găsi suficienți luptători.

Între timp, pierderile rusești confirmate depășesc acum 5.400 de echipamente semnificative, inclusiv 1.000 de tancuri de luptă principale și peste 1.500 de vehicule de luptă blindate și de infanterie. Pierderile ucrainene comparabile sunt de aproximativ un sfert din aceasta.

Oficialii occidentali presupun că cifrele reale ar putea fi din nou la jumătate. Logistica Rusiei rămâne puternic subliniată de propria organizare slabă și de atacurile ucrainene la distanță lungă. Astfel de lovituri nu vor învinge, în sine, forțele ruse. Dar cu siguranță le țin la distanță și fac munca dificilă sau imposibilă comandanților ruși.

Cea mai mare legătură strategică dintre toate este că Vladimir Putin este hotărât să continue această operațiune pe termen nelimitat. Dar declararea unei mobilizări oficiale – un „război” – ar putea fi terminală din punct de vedere politic. Are nevoie de timp pentru ca actuala „criptomobilizare” să aibă efect. Decretul lui Putin de autorizare a creșterii cu 137.000 a numărului forțelor armate va necesita timp pentru a face diferența, fie printr-o nouă rundă de înrolare, fie printr-o altă campanie de recrutare. Tinerilor din Nijni Novgorod li se oferea un bonus unic, de două ori salariul mediu lunar, pentru a se alătura pentru cel puțin șase luni. În Sankt Petersburg și Moscova sunt pe cale să li se ofere de patru ori salariul mediu lunar.

În iulie, Kremlinul a ordonat companiilor rusești să devieze componentele de înaltă tehnologie și producția către armament. Fiind o țară cu un sector de vânzare cu amănuntul puternic, există multe oportunități de a devia microcipurile din bunurile de folosință îndelungată în producția de război. Dar statul reprezintă deja peste 40% din economia națională. A face ca sectorul comercial mai limitat să se orienteze către noi armamente va dura, chiar și fără corupția aferentă.

Dacă Putin vrea o a doua mare ofensivă pentru a relua operațiunea, are nevoie de iarnă pentru a se pregăti.

Curtând Vestul

Ucrainenii sunt concentrați asupra iernii. Este termenul limită pentru obținerea unui succes în Herson. Kievul nu și-a ascuns intențiile. Importanța unei victorii este de a demonstra Occidentului că forțele ucrainene nu doar luptă galant și pierd încet războiul. Ar arăta, în schimb, că, primind sprijin occidental, își pot elibera propriul teritoriu. Ar oferi o speranță reală că aventura imperialistă a lui Putin nu va fi trecută cu vederea. Ar oferi perspectiva că agresiunea rusă poate fi făcută să eșueze, iar agresorul să plătească prețul.

Dar Europa se confruntă cu o iarnă sumbră: energie la prețuri stratosferice, întreruperi industriale care reduc producția, recesiune și, probabil, tulburări sociale și industriale. Putin trebuie că speră că stresul energetic pe care Rusia îl poate pune asupra Europei, în special asupra Germaniei și Italiei, și concesiile pe care le poate face prietenilor neclintiți precum Ungaria, Grecia, Bulgaria și Serbia, vor diviza Europa și vor distruge regimul de sancțiuni în mai multe locuri.

Iarna aceasta este cea mai bună lovitură a lui. Deoarece Europa va cumpăra cantități din ce în ce mai reduse de energie rusească de anul viitor și, odată ce cumpărarea de panică din acest an se va termina și recesiunea globală începe să muște, este puțin probabil ca prețurile stratosferice ale energiei să se repete. Liderii americani și europeni se pot mângâia știind că, dacă reușesc să treacă peste iarna aceasta, presiunea economică mai mare va fi probabil asupra lui Putin de anul viitor. Vestea proastă este că Putin intensifică Rusia pentru anul viitor și nu numai.

O falie pentru generații

Deci, liderii occidentali se confruntă cu o luptă generațională pentru securitatea Europei. Putin caută justificare – invazia este despre naziștii în Ucraina, extinderea NATO, subversiunea gay a culturii ruse, îndreptarea greșelilor sfârșitului Războiului Rece – orice, în afară de adevăr. Nu doar Putin, ci instituțiile rusești, Kremlinul, Duma, o mare parte din comunitatea politică și mari secțiuni ale opiniei publice par acum să creadă în dreptul istoric al Rusiei de a-și restaura imperiul european.

Ucraina a devenit falia unei lupte care va implica probabil un conflict între Moscova și Kiev timp de mulți ani. Acesta este deja al doilea război ruso-ucrainean din 2014. Probabil că va exista o încetare a focului șubredă la un moment dat, înainte de al treilea război și așa mai departe.

Pentru Occident, miza este uriașă. Pare ironic că vechile puteri imperiale ale Europei ar trebui să lupte acum împotriva unui nou imperialism în numele valorilor moderne. Dar asta fac. Acest lucru poate fi important de reținut în iarna sumbră care urmează.