BCE: Băncile din zona euro au majorat surprinzător accesul la creditare în iulie

Imprumuturi în euro
Imprumuturi în euro
26 august 2022, 12:31

Împrumuturile acordate în iulie companiilor au urcat cu 7,7%, faţă de un avans de 6,9% în iunie, în timp ce creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 4,5% în iulie, faţă de un avans de 4,6% în iunie, transmite Reuters.

Deja din trimestrul doi băncile din zona euro au înăsprit accesul la noi împrumuturi şi au avertizat că vor fi şi mai prudente în actualul trimestru, deoarece preţul mai ridicat al combustibililor şi războiul din Ucraina au redus încrederea şi sumele economisite de gospodării.

Aceste evoluţii au sporit temerile că majorarea dobânzilor de către BCE ar putea exacerba scăderea activităţii economice.

Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 5,5% în iulie, de la 5,7% în iunie, aproape de estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe o creştere de 5,6%. Datele reflectă parţial decizia BCE de încheia la 1 iulie achiziţiile de active în cadrul programului APP (asset purchase programme), introdus în 2014, pentru stimularea zonei euro şi evitarea unei potenţiale deflaţii. Acest program a ajutat la menţinerea costurilor scăzute de împrumut în statele puternic îndatorate din zona euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite