Belarus: Proteste violente după alegerile prezidențiale

10 august 2020, 20:37

În Minsk , la cîteva ore de la închiderea urnelor, străzile au fost inundate de forțe de ordine, au fost scoși scutierii, iar internetul a funcționat cu dificultate sau a fost întrerupt.

Susținătorii opoziției, care sperau într-o răsturnare a situației după alegerile prezidențiale, se confruntau cu perspectiva unui nou mandat pentru Alekandr Lukașenko, cu tunuri cu apă și cu gaze lacrimogene.

Rivala lui Alekandr Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, o fosta profesoară de engleză a obținut 9,9% din voturi. Ea le-a cerut forțelor de ordine să nu recurgă la violență și a declarat în față presei că regimul trebuie să reflecteze la cedarea puterii.

Președintele Belarus a declarat că manifestațiile împotriva sa ar fi fost, cităm, teleghidate din străinătate și a avertizat că nu va permite ca țară să fie făcută bucăți.

Președintele Lukașenko rămâne șeful statului, după 26 de ani de putere, potrivit rezultatelor anunțate de Comisia electorală.

Forțele speciale au operat mii de arestări în timpul nopții.

UE a condamnat reprimarea manifestațiilor și a cerut numărarea exactă a voturilor.

Ministrul român de Externe s-a arătat foarte îngrijorat de situația din Belarus și a subliniat într-un mesaj pe o rețea de socializare că singura cale este încetarea violențelor și lansarea dialogului politic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite