Belgia anunță primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană a coronavirusului în Europa. Reuniune de urgență la OMS. UE ia în calcul să oprească cursele aeriene dinspre Africa de Sud
26 Noiembrie 2021, 10:01 (actualizat 26 Noiembrie 2021, 15:59)
(actualizat 26 Noiembrie 2021, 15:59) | Știrile TVR

Organizația Mondială a Sănătății are vineri o reuniune specială pentru a discuta despre noua variantă a virusului SARS COV 2,  apărută în Africa de Sud. Cercetătorii analizează cum ar putea fi influențată imunitatea obținută prin vaccinare, precum și posibile noi tratamente.

 

ACTUALIZARE Autoritățile belgiene au depistat vineri primul caz de infectare cu noua tulpină sud-africană B.1.1.529, potrivit unui anunț al ministrului Sănătății, Frank Vandenbroucke, citat de publicația Le Soir. E vorba despre o persoană testată pe 22 noiembrie, la întoarcerea din străinătate.

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ''extrem de ridicat'' de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta.

''Deşi datele sunt limitate, experţii noştri lucrează peste program cu toate sistemele de supraveghere stabilite pentru a înţelege noua variantă şi potenţialele sale implicaţii'', a precizat Institutul Naţional pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud într-un comunicat.

Va fi nevoie de "câteva săptămâni" pentru a înţelege nivelul de transmisibilitate şi de virulenţă al noii variante de COVID-19 detectată pentru prima dată în Africa de Sud şi numită B.1.1.529, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP şi Reuters.

Uniunea Europeană ia în calcul să oprească cursele aeriene dinspre regiunea Africii de Sud

Comisia Europeană a propus vineri ca statele membre ale Uniunii Europene să suspende legăturile aeriene cu ţările în care a fost identificată noua variantă B.1.1.529 a coronavirusului SARS-CoV-2.

Comisia va propune, în strânsă cooperare cu statele membre, activarea planului de urgență pentru a opri cursele aeriene dinspre regiunea Africii de sud din cauza îngrijorărilor privind varianta B.1.1.529, a transmis Ursula von der Leyen pe contul de Twitter.

 

Monitorizarea noii variante vine ca urmare a creșterii cazurilor de COVID în întreaga lume și în contextul apropierii sezonului sărbătorilor, OMS raportând puncte fierbinți în toate regiunile și în special în Europa scrie cnbc.com

Oamenii de știință sud-africani au detectat peste 30 de mutații ale proteinei spike, partea virusului care se leagă de celulele corpului, a declarat savantul sud-african Tulio de Oliveira într-o conferință de presă găzduită joi de Departamentul de Sănătate din Africa de Sud.

Varianta B.1.1.529 conține multiple mutații asociate cu rezistența crescută a anticorpilor, care pot reduce eficacitatea vaccinurilor, alături de mutații care, în general, o fac mai contagioasă, potrivit slide-urilor pe care le-a prezentat la briefing. Alte mutații în noua variantă nu au fost văzute până acum, așa că oamenii de știință nu știu încă dacă sunt semnificative sau vor schimba modul în care se comportă virusul, potrivit prezentării.

Un caz al noii variante descoperite în Africa de Sud a fost detectat în Israel

Ministerul Sănătăţii israelian a anunţat vineri că a fost detectat un caz al noii variante de COVID-19 descoperite în Africa de Sud şi care prezintă un potenţial de propagare foarte rapid, potrivit oamenilor de ştiinţă, informează AFP.

"Varianta descoperită în state din sudul Africii a fost identificată în Israel. Este vorba de o persoană revenită din Malawi", a precizat ministerul, exprimând temeri cu privire la "alte două cazuri la persoane revenite din străinătate" şi plasate în carantină.