Berea artizanală, tot mai apreciată. Sunt 40 de berării și micro-berării în toată țara, care produc zeci de sortimente după rețete secrete

17 septembrie 2019, 15:19

Consumul de bere pe cap de locuitor a ajuns la cca 85 de litri în țara noastră, arată cel mai recent studiu al Asociației Berarii României. În creștere cu 3% față de anul precedent.

Berea artizanală, în general de două ori mai scumpă, câștigă tot mai mult teren.

Cristian Dorobănțescu, producător de bere artizanală, București: „Berea artizanală este rezultatul unei inspirații, poate de moment sau poate de termen mai lung, și încorporează, la fel ca în cazul brutarului, talentul berarului. Nu e un proces computerizat sau controlat, cum este la berile industriale, și atunci poți să intervii în fiecare pas al procesului de fabricație pentru a aduce gusturi și senzații noi”.

Investițiile în acest domeniu nu sunt foarte mari, costurile inițiale ajung la valoarea unei mașini noi.

Mihai Pegulescu, antreprenor, Timișoara:  „Pot sa spun că încep de la un minim de 20.000 de euro și pot ajunge la multe sute de mii. Depinde de mărimea instalației, de cât de mare este și de cât de multe tipuri de bere produce.”

Din malțul care rămâne în urma procesului de fabricație se poate face și pâine.

Mihai Pegulescu, antreprenor, Timișoara: „Este foarte gustoasă, nu are foarte mulți carbohidrați, este și foarte apreciată.”

Printre ingredientele berii artizanale găsim și iubirea. La Cluj Napoca, o poveste de dragoste dintre o româncă și un macedonean a născut o mica fabrică.

Darko Jovic, antreprenor, Cluj Napoca: „M-am întâlnit cu soția mea în America, ea e din Cluj și așa am revenit acasă. Pentru mine așa este, iar Clujul e un oraș foarte bun pentru a face o afacere de acest fel”

Fermentarea, care ține circa trei săptămâni, e foarte importantă.

Gustul unic și fidelitatea consumatorilor se câștigă, însă, în timp.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite