Bilanțul deceselor în urma epidemiei cu noul coronavirus a ajuns la 132 în China. UE repatriază cetățeni europeni din Wuhan

29 ianuarie 2020, 08:58

Bilanțul anterior, comunicat marți dimineață, indica 106 de decese și 4.515 de cazuri.

Noi cazuri sunt raportate în țări din întreaga lume, inclusiv în Germania, unde au fost infectați 4 angajați de la aceeași companie – dovada în plus ca virusul se transmite de la om la om. Din ce în ce mai multe țări își aduc cetățenii acasă din China.

Pentru repatrierea cetățenilor europeni din Wuhan, Uniunea Europeană a activat Mecanismul de Protecție Civilă. Au fost mobilizate două aeronave, iar transportul e finanțat de Comisia Europeană. Prima decolează miercuri din Franța, țară care a făcut solicitarea de ajutor. La bord urca doar persoanele care nu prezintă simptome de infecție.

E o problemă, însă, cu măștile care trebuie purtate obligatoriu în China. La Beijing, de exemplu, o farmacie a fost amendată cu jumătate de milion de dolari, pentru că le crescuse nejustificat prețul. Așa a ajuns o mască de 20 de dolari să coste 122. Alte zeci de farmacii au primit amenzi mai mult sau mai puțin usturătoare. Iar în Shanghai, una a fost închisă pentru că vindea măști sanitare de calitate proastă.

În spitale, personalul medical lucrează până la epuizare. Angajații sunt prezentați de mass-media ca adevărați eroi; în fiecare zi sunt popularizate povești impresionante – cum este cea a unei asistente din Wuhan care s-a îmbolnăvit îngrijind pacienți contaminați și, după vindecare, s-a întors la lucru.

Descoperirea vaccinului trenează. Iar teorii asupra modului in care a apărut acest nou pericol global sunt tot mai multe.

Inclusiv ca virusul ar fi „scăpat” dintr-un Institut de Virusologie cu sediul chiar in Wuhan, iar autoritățile chineze ar încerca din răsputeri să ascundă acest lucru.

______________

Se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan, care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

Noul coronavirus, depistat inițial în orașul Wuhan, este contagios și în perioada de incubație – înainte de apariția simptomelor, lucru ce îngreunează eforturile de stopare a răspândirii bolii, potrivit oficialilor chinezi.

În contextul agravării epidemiei cu coronavirus, Ministerul Educației din China a anunțat la începutul săptămânii că va amâna începerea noului semestru școlar, pe termen nedeterminat.

De asemenea, autoritățile au decis duminică să prelungească cu trei zile vacanța de Anul Nou Lunar, care inițial trebuia să se încheie pe 30 ianuarie. Măsura are drept scop să limiteze fluxurile de populație și să țină sub control epidemia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă