Biserică din lemn din Vâlcea, salvată de sute de voluntari. Proiectul de restaurare, distins cu „Premiile Europene pentru Patrimoniu - Premiile Europa Nostra"
26 Mai 2021, 21:45 | Știrile TVR

O bisericuţă din lemn construită în urmă cu 250 de ani a fost salvată de o echipă de arhitecţi şi sute de voluntari. Se află în satul Urşi din județul Vâlcea și proiectul de restaurare este printre cele care au câştigat „Premiile Europene pentru Patrimoniu-Premiile Europa Nostra". O recunoaștere bine meritată de cei care au muncit la refacerea ei timp de mai bine de 10 ani.

În anul 2009 biserica din Urși era o ruină. Bolta se prăbușise peste altar iar vântul, ploaia şi zăpada afectau iremediabil mica bisericuţă din lemn.

A fost ridicată însă o structură de protecţie, primul pas spre restaurare. A început apoi conservarea picturilor din interior.

250 de persoane, din care 102 voluntari români şi străini, s-au implicat în proiectul de salvare şi conservare a bisericuţei.

Lucrările au fost realizate cu bani strânşi din donaţii. Localnicii s-au implicat şi ei: le-au gătit voluntarilor veniţi în satul lor.

Biserica din satul Urşi a fost construită în urmă cu aproximativ 250 de ani, iar pictura şi frescele datează din 1843.

Premiile Uniunii Europene pentru patrimoniu cultural /Premiile Europa Nostra au fost lansate în 2002 de Comisia Europeană pentru a identifica și promova bunele practici în domeniul conservării patrimoniului.

Alături de biserica din Urşi, printre laureaţii de anul acesta se numără, la categoria "Conservare", gara maritimă din Bruxelles, turnul de apă din Barcelona sau podul Plaka din Epirus, Grecia.