Biserica din Salina Târgu Ocna și-a sărbătorit hramul de vară închinat Sfintei Mucenițe Paraschevi de la Roma
26 Iulie 2022, 21:38 (actualizat 26 Iulie 2022, 22:04)
(actualizat 26 Iulie 2022, 22:04) | Știrile TVR

Biserica din Salina Târgu Ocna și-a sărbătorit, marțI, hramul de vară, închinat Sfintei Mucenițe Paraschevi de la Roma, relatează basilica.ro.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Pr. Ioan Bârgăoanu, protopopul de Onești, împreună cu Pr. Elisei Roncea, primul slujitor al lăcașului de cult.

În semn de apreciere pentru activitatea în slujba Bisericii, Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a conferit mai multe distincții și acte de vrednicie.

Programul liturgic s-a încheiat cu slujba parastasului pentru minerii care s-au ostenit în acel loc și pentru mărturisitorii ortodoxiei din perioada comunistă, încarcerați la Penitenciarul Târgu Ocna.

Biserica „Sfânta Varvara și Sfânta Muceniță Paraschevi” din Salina Târgu Ocna este situată la 240 de metri adâncime și la peste 3.000 de metri de la intrarea în Mina Trotuș. Lăcașul de cult a fost construit în anul 1992.

Sfânta Paraschevi, tămăduitoarea bolilor de vedere, este prăznuită în data de 26 iulie. A fost o martiră creștină din secolul al II-lea. A fost arestată și torturată în timpul domniei împăratului roman Antoninus Pius pentru că a refuzat să se închine idolilor. Împăratul a eliberat-o după ce l-a vindecat de orbire. Apoi a fost arestată de mai multe ori și a fost în cele din urmă decapitată de guvernatorul roman Tarasius, pentru că era creștină.

(w300) Sfânta Mu