Blocaj în Congresul din SUA. Dezbinați, republicanii nu reușesc să numească un președinte al Camerei Reprezentanților. Moștenirea lui Trump
04 Ianuarie 2023, 22:14 (actualizat 04 Ianuarie 2023, 22:17)
(actualizat 04 Ianuarie 2023, 22:17) | Știrile TVR

Republicanii nu au reușit să obțină președinția Camerei Reprezentanților după 3 runde de vot. Este o situație paradoxală, întrucât au majoritate, obținută după alegerile de la jumătatea mandatului. Luptele interne din cadrul partidului, între linia dură și cea moderată, au împiedicat alegerea republicanului Kevin McCarthy. Un nou vot este prevăzut în câteva ore. Într-un mesaj, Donald Trump îi îndeamnă pe republicani să depășească divergențele.

Republicanul din California Kevin McCarthy are nevoie de 218 voturi pentru a deveni președinte al Camerei Reprezentanților. Teoretic, republicanii controlează 222 de locuri, adică majoritatea, în timp ce democrații controlează Senatul după alegerile din noiembrie. Cu toate acestea, după 3 runde de vot, s-a înregistrat o premieră pentru ultimul secol de activitate politică în Congres.

S-a ajuns la un blocaj după ce Kevin McCarthy a obținut mai puține voturi decât contracandidatul democrat, iar el însuși a pierdut un vot la ultima încercare.

La baza acestei situații fără precedent se află un grup de congresmeni fideli fostului președinte Trump, care nu l-au votat, întrucât nu îl consideră suficient de conservator - o ilustrare a diviziunii profunde din rândul republicanilor.

Cheryl Johnson, funcţionar al Camerei Reprezentanţilor: "Onorabilul Hakeem Jeffries din statul New York a obţinut 212 voturi. Onorabilul Kevin McCarthy din statul California a obţinut 202 voturi. Nicio persoană nu a obţinut majoritatea voturilor necesare, nu a fost ales preşedintele Camerei Reprezentanţilor."

Kevin McCarthy, candidat republican pentru şefia Camerei Reprezentanţilor: "Întotdeauna mă voi lupta să pun poporul american pe primul loc, nu câţiva indivizi care vor ceva pentru ei înşişi."

Republicanii au anunțat recent că vor recurge la majoritatea din Camera Reprezentanților pentru deschiderea unor investigații asupra președintelui Biden. Întrucât președintele Camerei nu a putut fi ales și congresmenii nu pot depune jurământul, blocajul este fără precedent.