Bloomberg: Europa se pregătește de riscul raționalizării și al penelor de curent

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
31 august 2022, 15:26

O sistare de trei zile a conductei Nord Stream – o sursă cheie de gaze naturale pentru Uniunea Europeană – a început miercuri, iar îngrijorarea larg răspândită este aceea că Moscova va găsi o altă scuză pentru a restrânge aprovizionarea, lăsând regiunea la mila naturii.

Cu câteva ore înainte de întreruperea planificată, Gazprom PJSC a dat un ton neliniștitor situației notificând compania de utilități franceze Engie SA că va opri livrările joi din cauza unui dezacord asupra plăților. Mișcarea extinde restricțiile asupra continentului, Moscova ripostând față de sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

„Așa cum ne așteptam, Rusia folosește gazul ca armă de război”, a declarat miercuri ministrul tranziției energetice, Agnes Pannier-Runacher. „Avem toate mijloacele pentru a face față acestei situații și a trece peste iarnă.”

Scenariul cel mai rău vizează o întrerupere completă a gazului rusesc în regiune și o criză timpurie. Cu puține surse alternative disponibile, o creștere a cererii de încălzire ar propulsa prețurile la noi cote, ceea ce ar putea stimula tulburările sociale și ar putea testa hotărârea Europei de a sprijini Ucraina.

Gazprom spune că sunt necesare lucrări de întreținere și inspecții de rutină la o stație de compresoare a Nord Stream. Este cea mai recentă mutare într-un joc de-a șoarecele și pisica dintre Kremlin și Europa, deoarece reducerile treptate ale aprovizionării au crescut tensiunea pe piețele energetice și au influențat economia.

Kremlinul arată cu degetul spre Europa, spunând că sancțiunile sunt singurul obstacol în calea furnizării de gaz prin Nord Stream. O turbină de rezervă care ar putea stimula livrările a rămas blocată pe drum, Moscova și Berlinul certându-se în privința documentelor necesare pentru a permite întoarcerea ei în Rusia.

„Există garanția că, în afară de problemele tehnologice cauzate de sancțiuni, nimic nu interferează” cu livrările de gaze, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Germania se află în epicentrul crizei. Este locul în care Nord Stream se conectează la rețeaua europeană de gaze, iar casele și fabricile țării depind în mare măsură de acest gazoduct după ce decenii întregi și-au crescut dependența de energia rusească.

Dar țara este acum mai pregătită să facă față noilor tăieri de gaze, a scris pe Twitter Klaus Mueller, președintele Agenției Federale de Rețele. „Depozitele de gazele sunt pline până aproape de 85% și putem stoca gaze și în timpul iernii”, a spus el miercuri.

Cea mai mare economie a Europei trebuie să reducă consumul de gaz cu cel puțin 20% și să asigure provizii suplimentare pentru a trece de sezonul rece, a declarat Mueller pentru ziarul Muenchner Merkur săptămâna trecută.

Rezervele de gaze ale Germaniei se umplu rapid, dar chiar și atingerea țintei de 95% ar acoperi mai puțin de trei luni din cererea de încălzire, asta dacă Rusia va întrerupe complet aprovizionarea, potrivit lui Mueller.

În ciuda îngrijorărilor, se așteaptă ca Rusia să mențină un anumit nivel de aprovizionare către Europa, principala sa piață de gaze și o sursă cheie de venituri.

Analiștii Goldman Sachs Group Inc. au declarat săptămâna trecută că o oprire permanentă a Nord Stream nu este scenariul de bază al Kremlinului și se așteaptă ca fluxurile să repornească la nivelul de pre-mentenață, și anume 20% din capacitate. Acest lucru ar putea fi suficient pentru a salva iarna Europei, potrivit lui Niek van Kouteren, trader senior la compania energetică olandeză PZEM.

Dacă iarna va fi una normală, „lucrurile ar trebui să fie în regulă, având în vedere nivelul actual al stocurilor și cererea redusă”, a spus el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite