BNR a majorat dobânda cheie la 6,25% pe an. La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an

5 octombrie 2022, 13:21

ACTUALIZARE 15.00 De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an.

Totodată, în şedinţa de miercuri, reprezentanţii CA al BNR au decis păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

La începutul acestui an dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an.

–––––––––––-

Banca Națională decide astăzi dacă va crește din nou, pentru a noua oară consecutiv, dobânda de politică monetară. Măsura va duce la scumpirea suplimentară a creditelor și creșterea ratelor.

Majoritatea analiștilor se asteaptă ca dobânda să crească de la 5,5 la 6%. O creștere mai mică decât la ședintele precedente, când majorarea a fost chiar de 1%, pentru ca Banca Națională încercă să tempereze inflația.

Potrivit unor simulări, o creștere de 0,5% a dobânzilor ar însemna cel puțin 80 de lei în plus la ratele pentru un credit mediu de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu

Anul nou vine cu creșteri de prețuri. Lista scumpirilor de la 1 ianuarie