Bolnavii cronici ajung tot mai greu în spitale, din cauza crizei sanitare

4 februarie 2021, 10:26

Nu mai puțin de 30 la sută din populația județului Mehedinți este înregistrată cu boli cronice, iar mare parte dintre acești bolnavi nu au mai ajuns anul trecut la spital din cauza pandemiei. 74.000 de pacienți din Mehedinți suferă de afecțiuni grave cum sunt diabetul, tbc-ul, obezitatea sau bolile psihice. 40.000 dintre aceștia sunt înregistrați cu boli de inimă, cea mai frecventă fiind hipertensiunea arterială.

Cunoscut cu probleme cardiace soțul acestei femei mergea frecvent la medic, de unde primea tratament cu care ținea boala de inimă sub control. De la începutul pandemiei, însă, bărbatul nu a mai putut ajunge la un medic, starea i s-a agravat, iar acum a ajuns în urgența Spitalul Județean din Turnu Severin cu un accident cerebral.

În situația acestui pacient sunt milioane de români, care au boli cronice și care nu au mai putut ajunge în spitale ca să-și trateze bolile.

Medicii de familie spun că, din momentul izbucnirii crizei sanitare, foarte mulți români cu boli cronice nu au mai ajuns la un spital pentru tratament. Este motivul pentru care se înregistrează și o creștere a ratei mortalității.

Mai sunt însă și pacienți care au păstrat legătura cu medicii și au reușit să ajungă la spital și să-și țină sub control problemele grave de sănătate.

Faptul că bolnavii nu au mai ajuns la un control medical complet se vede și în numărul internărilor din spitalul Județean din Turnu Severin, care a scăzut la jumătate în 2020, față de 2019.

Dacă în 2019 au fost mai bine de 33.000 de internări, anul trecut s-au înregistrat doar 17.122 de internări.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite