Boris Johnson: 1.000 de soldaţi britanici suplimentari vor fi pregătiţi să sprijine NATO şi aliaţii în cazul unei „crize umanitare”

Boris Johnson
Boris Johnson
10 februarie 2022, 07:09

Alianţa trebuie să traseze linii în zăpadă şi să fie clară asupra faptului că există anumite principii asupra cărora nu vom face compromisuri„, a declarat liderul britanic într-un comunicat, citând „securitatea fiecărui aliat (în cadrul) NATO şi dreptul oricărei democraţii europene să aspire la aderarea la NATO”.

A interzice Ucrainei să adere la Alianţă este una din principalele cerinţe în domeniul securităţii ale preşedintelui rus,Vladimir Putin în actuala criză, în care Occidentul acuză Moscova că se pregăteşte să invadeze această ţară.

În cursul vizitei sale, Boris Johnson urmează să se întâlnească la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, apoi cu preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi cu premierul Mateusz Morawiecki la Varşovia.

Boris Johnson a anunţat că 1.000 de soldaţi britanici suplimentari vor fi pregătiţi să sprijine NATO şi aliaţii în cazul unei „crize umanitare”, potrivit Downing Street.

Propunerea britanică de întărire a apărării NATO include în special dublarea numărului de trupe britanice din Estonia (circa 900 de soldaţi în prezent în acest stat baltic), desfăşurarea de avioane de luptă în sudul Europei şi trimiterea a două nave în estul Mediteranei.

Londra subliniază că orice incursiune a Rusiei în Ucraina ar duce la un „dezastru umanitar” care ar antrena probabil deplasări forţate de populaţii la frontierele Europei, mai ales către ţări precum Lituania şi Polonia.

Marea Britanie a anunţat săptămâna aceasta că va suplimenta cu 350 de militari contingentul său de o sută de soldaţi deja prezenţi în Polonia.

Boris Johnson, care a vizitat Kievul în această săptămână, a spus la adresa Moscovei: „Ceea ce trebuie să vedem este o diplomaţie reală, nu o diplomaţie coercitivă”.

Şefa diplomaţiei de la Londra, Liz Truss, a sosit miercuri în capitala Rusiei pentru a se întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, şi pentru a încuraja „puternic” Rusia să se angajeze pe calea diplomatică.

Ministerul rus de Externe a răspuns cerând o „schimbare de ton” din partea britanică, fără de care „orice interacţiune productivă este imposibilă, fie că se rezolvă probleme bilaterale sau internaţionale”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite