Brașovul are primul muzeu virtual din România
03 Decembrie 2021, 07:32 (actualizat 03 Decembrie 2021, 08:46)
(actualizat 03 Decembrie 2021, 08:46) | Știrile TVR

Primul muzeu virtual din România a fost lansat la Brașov. Oricine poate vedea, din confortul propriei case, o replică 3D a Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului. Vizita online este mai ofertantă pentru că exponatele pot fi admirate pe toate părțile și în cel mai mic detaliu. Mai mult, muzeul poate fi vizitat la orice oră, şi nu e niciodată aglomerat cu alţi vizitatori.

Muzeul virtual respectă cu strictețe toate dimensiunile reale ale sălilor și exponatelor.

Este folosită tehnică de fotogrametrie. Așa se numește. Este preluarea între 200 și 800 de imagini a unui obiect, care, cu ajutorul unui soft, se reconstruiește în 3D, a explicat Lucian Gheorghe, managerul proiectului.

Într-un muzeu, pentru a admira o piesă, de cele mai multe ori, este nevoie să facem înconjurul ei și să o vedem de la distanță. În muzeul virtual, exponatele pot fi analizate în cel mai mic detaliu.

Ele pot fi vizionate, pot fi răsucite în timp real, pot fi admirate pe o parte pe alta. De fapt, e un fel de facilitare a accesului la informații pe care chiar ca simplu vizitator nu le ai, a precizat Alexandru Stănescu, managerul Muzeului de Etnografie Brașov.

Trecerea dintr-o sală în alta se face cu ajutorul mouse-ului și al tastelor cu săgeți.

Este primul muzeu virtual de acest fel din România, nota această de unicitate dându-i cumva o dimensiune istorică, să spunem, deschizător de drum în ceea ce privește tehnologia viitorului, a subliniat Alexandra Grancea, PR cultural.

Proiectul a fost dezvoltat cu efortul a două asociații neguvernamentale sprijinite de Muzeului de Etnografie Brașov. Banii au venit de la autoritățile locale. Ne-am dorit foarte mult să fie un produs destinat și copiiilor și tinerilor cu dizabilități care nu au posibilitatea de a participa și de a veni și a vizita muzee în municipiul Brașov, a spus Diana Niță, preşedintele Asociaţiei "Rază de Speranţă".

Acum, exponatele din Muzeul Civilizaţiei Urbane Braşov pot fi admirate, gratuit, de oriunde din lume, prin intermediul unui simplu click.