BRAZILIA | Congresul și Palatul Prezidențial, luate cu asalt de către susținătorii fostului președinte Bolsonaro. UE, Joe Biden și Emmanuel Macron condamnă violențele. Cel puțin 400 de manifestanți au fost arestați

8 ianuarie 2023, 23:07

ACTUALIZARE Manifestanții au distrus toate tablourile cu foștii președinți ai Braziliei.

ACTUALIZARE Reacția brazilienilor din alte orașe, șocați de cele întâmplate în Brasilia – Districtul Federal, nu a întârziat să apară. Pe unele clădiri din São Paulo au apărut proiecții cu mesaje împotriva violențelor și a manifestanților, fiind cerută arestarea și condamnarea lor, fără a avea dreptul la amnistie.

ACTUALIZARE Preşedintele american, Joe Biden, a considerat duminică drept „scandaloase” violenţele manifestanţilor bolsonarişti în Brazilia, care au invadat locurile puterii la Brasilia, notează AFP.

 

(w620) Joe Biden

A fost prima reacţie directă a preşedintelui american, aflat într-o vizită în statul Texas, la evenimentele din Brazilia.

ACTUALIZARE Deputata americană Alexandria Ocasio-Cortez cere interzicerea șederii fostului președinte Bolsonaro in Statele Unite: „SUA trebuie să înceteze să-i mai acorde lui Bolsonaro refugiu în Florida”. Cererea va fi analizată.

ACTUALIZARE Distrugeri la Ministerul de Finanțe produse de simpatizanții fostului președinte Bolsonaro.

ACTUALIZARE Paulo Pimenta, ministrul șef al Secretariatului Comunicării Sociale, arată distrugerile făcute de manifestanți în biroul său.

ACTUALIZARE Congresul brazilian a fost evacuat de poliţie la câteva ore după ce duminică a fost luat cu asalt de sute de partizani ai fostului preşedinte de extremă dreaptă Jair Bolsonaro, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse.

(w620) Brasilia,

Situaţia era mai puţin clară, dar părea, totuşi, sub control la Palatul Prezidenţial Planalto şi la Curtea Supremă, chiar dacă un număr mare de manifestanţi au rămas în împrejurimile acestor locuri ale puterii la Brasilia.

ACTUALIZARE Casa Albă a reacţionat duminică la asaltul asupra locurilor puterii din Brazilia de către bolsonarişti care contestau alegerea preşedintelui Luiz Inacio Lula da Silva, condamnând „orice încercare de a submina democraţia”, notează AFP.

„Statele Unite condamnă orice încercare de a submina democraţia în Brazilia. Preşedintele Biden (aflat duminică în sudul Statelor Unite, înainte de o vizită în Mexic) urmăreşte îndeaproape situaţia, iar sprijinul nostru pentru instituţiile democratice din Brazilia este de neclintit”, a scris pe Twitter Jake Sullivan, consilier al Casei Albe.

ACTUALIZARE Cel puţin 400 de partizani ai fostului preşedinte de extremă-dreapta Jair Bolsonaro au fost arestaţi după invadarea şi jefuirea principalelor locuri ale puterii braziliene, duminică, la Brasilia, potrivit mai multor media, notează AFP.

(w620) Arestări

Imagini transmise de postul CNN Brazilia i-au arătat pe bolsonarişti îmbrăcaţi în galben şi verde coborând în şir indian, cu mâinile la spate, de pe rampa Palatului Prezidenţial Planalto, flancaţi de poliţie.

În alte imagini, s-a putut vedea un autobuz plin de manifestanţi arestaţi plecând în direcţia unei secţii de poliţie.

Poliţia a anunţat că au arestat 30 de persoane în Cameră, unul din locurile puterii luate cu asalt de bolsonarişti, ca şi Camera Deputaţilor învecinată, Palatul Prezidenţial şi Curtea Supremă.

La căderea nopţii în capitala Braziliei, forţele de ordine păreau să recapete treptat controlul asupra situaţiei, tunurile cu apă ţinând la distanţă manifestanţii, chiar dacă zeci de manifestanţi rămăseseră pe loc, iar situaţia era confuză.

ACTUALIZARE Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a îndemnat duminică la „respectare instituţiilor democratice” în Brazilia şi a subliniat „sprijinul de neclintit al Franţei” pentru preşedintele Lula da Silva, după invadarea mai multor instituţii de către militanţi bolsonarişti, transmite AFP.

„Voinţa poporului brazilian şi a instituţiile democratice trebuie respectate! Preşedintele Lula poate conta pe sprijinul de neclintit al Franţei”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

 

(w620) Brasilia,

ACTUALIZARE Responsabili ai Uniunii Europene au condamnat duminică invazia de către sute de partizani ai fostului preşedinte brazilian de extremă dreaptă Jair Bolsonaro a instituţiilor politice la Brasilia, exprimându-şi „sprijinul deplin” pentru preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva, notează AFP.

Președintele Consiliului European, Charles Michel a exprimat pe Twitter „condamnarea absolută” a acestui atac împotriva Congresului, Palatului Prezidenţial şi Curţii Supreme în Brazilia, precum şi „sprijinul său total pentru preşedintele Lula da Silva, ales democratic de milioane de brazilieni după alegeri corecte şi libere”.

Acelaşi sprijin a fost exprimat de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, care s-a declarat „consternat” de actele „extremiştilor violenţi”. „Democraţia braziliană va prevala asupra violenţei şi extremismului”, a scris el pe Twitter.

 

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat „profund îngrijorată”. „Democraţia trebuie respectată întotdeauna”, a scris ea pe Twitter în portugheză, adăugând că Parlamentul European este „alături” de Lula da Silva şi „de toate instituţiile legitime şi alese democratic”.

 

ACTUALIZARE Într-o intervenție la câteva ore de la izbucnirea tensiunilor din capitala Braziliei, președintele Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că toți oamenii vinovați pentru distrugerile de azi vor fi găsiți și pedepsiți. „Să aflăm cine sunt finanțatorii”. Lula a ordonat intervenția armatei pentru restabilirea ordinii și l-a numit pe Ricardo Garcia Cappelli responsabil cu securitatea publică în capitală. Cappelli este secretar executiv al Ministerului Justiției, brațul drept al ministrului Flávio Dino.

Preşedintele a condamnat invadarea locurilor puterii la Brasilia de către „vandali fascişti” şi a decretat o „intervenţie federală” asupra forţelor de ordine pentru a a restabili securitatea capitalei ţării, notează AFP.

„Îi vom găsi pe toţi şi toţi vor fi pedepsiţi”, a declarat Lula da Silva aflat la Araraquara, în statul Sao Paulo, despre acţiunea în forţă a partizanilor fostului şef al statului.

„Democraţia garantează libertatea de exprimare, dar cere şi respectarea instituţiilor”,
a adăugat şeful statului, instalat în funcţie în urmă cu o săptămână.

„Ceea ce au făcut aceşti vandali, aceşti fascişti fanatici (…) este fără precedent în istoria ţării noastre. Cei care au finanţat aceste manifestaţii vor plăti pentru aceste acte iresponsabile şi antidemocratice”
, a insistat Lula da Silva.

„Intervenţia federală” decretată de Lula da Silva constă în preluarea controlului la nivelul statului brazilian asupra comandamentului forţelor de securitate, de obicei sub responsabilitatea autorităţilor locale.

Acest decret plasează toate forţele de ordine din Brasilia sub controlul unei persoane numite de Lula da Silva, Ricardo Garcia Capelli, care raportează direct preşedintelui şi poate folosi „orice organism, civil sau militar”, pentru păstrarea ordinii.

Palatul prezidenţial Planalto, Curtea Supremă şi Congresul din Brasilia au fost luate cu asalt duminică de sute de partizani ai ex-preşedintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro, care nu acceptă înfrângerea acestuia din urmă în faţa lui Lula da Silva.

Poliţiştii au fost complet depăşiţi de situaţie şi s-au înregistrat pagube enorme în clădirile devastate.

Revolta a început în jurul orei locale 15:00 (19.00 ora României) și a fost transmisă live de susținătorii lui Bolsanaro, scrie ziarul Universo Online. Poliția militară trage cu gloanțe de cauciuc și bombe paralizante din elicoptere pentru a-i dispersa pe cei care au invadat Congresul. În interiorul clădirilor luate cu asalt, în special în palatul prezidențial, au fost distruse mobilier și opere de artă, dar și documente.

(w620) Violențe

ACTUALIZARE Parlamentari francezi, din tabăra prezidenţială şi din opoziţia de stânga, au criticat duminică seara „atacurile extremei drepte” din Brazilia şi şi-au manifestat sprijinul pentru preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva după invadarea mai multor instituţii de către militanţi bolsonarişti, notează AFP.

„Solidaritate cu poporul brazilian, ale cărui instituţii sunt atacate de militanţi de extremă dreaptă. Iată unde conduce duce complotismul, delegitimarea unui preşedinte ales democratic şi punerea în discuţie a votului universal”, a scris pe Twitter europarlamentarul macronist Stéphane Séjourné, şeful partidului Renaissance.

La stânga, liderul informal al Insoumis şi fost candidat la preşedinţie Jean-Luc Mélenchon a acuzat „extrema dreaptă” braziliană că „încearcă un puci în stil Trump împotriva noului preşedinte de stânga Lula”. „Solidaritate cu democraţia braziliană!”, a scris el pe aceeaşi reţea socială.

„Aşa este extrema dreaptă peste tot în lume! Până la urmă, întotdeauna refuzul democraţiei! Sprijin deplin pentru preşedintele #Lula!”, a subliniat numărul unu al Partidului Socialist, Olivier Faure, de asemenea pe Twitter.

6 ianuarie 2021, Washington, 8 ianuarie 2023 Brasilia. Scenariul este reprodus identic, cu o extremă dreaptă care refuză verdictul urnelor. Sprijin preşedintelui Lula pentru reinstalarea democraţiei în Brazilia”, a adăugat colega sa Valérie Rabault, vicepreşedinte al Adunării Naţionale.

(w620) Violențe


ACTUALIZARE Sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat duminică principalele instituţii ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, provocând numeroase pagube, conform imaginilor care circulă pe reţelele sociale, relatează AFP şi Reuters.


Ei protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut. Potrivit estimărilor presei locale citate de Reuters, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.

„Această tentativă absurdă de a impune voinţa prin forţă nu va avea câştig de cauză”, a avertizat noul ministru al justiţiei, Flavo Dino, pe Twitter. „Vor veni întăriri”, a adăugat el.

Potrivit Reuters, Luiz Inacio Lula Silva se află în prezent într-o călătorie oficială în statul Sao Paulo.

Susţinătorii radicali ai lui Bolsonaro au luat cu asalt forţele de securitate, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Lula, a cărui victorie în faţa lui Bolsonaro nu au acceptat-o.

În imaginile impresionante, care reamintesc de asaltul asupra Capitoliului în SUA, poate fi văzută o veritabilă maree umană de manifestanţi îmbrăcaţi în galben şi verde care iau cu asalt instituţiile puterii din Brasilia.

(w620) Brasilia,

Pe reţelele sociale pot fi văzute imagini cu birouri parlamentare deteriorate sau cu manifestanţi care stau în picioare pe scaunele din Senat. Pagubele par considerabile, în aceste clădiri care sunt comori ale arhitecturii moderne şi unde se află numeroase opere de artă, notează AFP.

Zona din apropierea Pieţei celor trei puteri – unde se află Palatul prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul – a fost totuşi izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să rupă cordonul de securitate.


Partidul Muncitorilor al lui Luiz Inacio Lula da Silva a cerut parchetului să dispună forţelor de securitate să acţioneze pentru a-i aduce pe demonstranţi sub control.

Jair Bolsonaro, care nu l-a felicitat niciodată pe Lula pentru alegerea sa, a părăsit Brazilia cu două zile înainte de finalul mandatului său şi se află în Florida, în SUA.

––––––––––––––––––

Sute de susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au invadat duminică principalele instituţii ale puterii din Brasilia, Congresul, Curtea Supremă şi Palatul prezidenţial, provocând numeroase pagube, conform imaginilor care circulă pe reţelele sociale, relatează AFP şi Reuters.

Ei protestează împotriva revenirii la putere, în urmă cu o săptămână, a preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro în al doilea tur de scrutin din 30 octombrie anul trecut. Potrivit estimărilor presei locale citate de Reuters, aproximativ 3.000 de persoane au fost implicate în acest asalt.

„Această tentativă absurdă de a impune voinţa prin forţă nu va avea câştig de cauză”, a avertizat noul ministru al justiţiei, Flavo Dino, pe Twitter. „Vor veni întăriri”, a adăugat el.

Zona din apropierea Pieţei celor trei puteri – unde se află Palatul prezidenţial, Curtea Supremă şi Congresul – a fost totuşi izolată de autorităţi, dar bolsonariştii au reuşit să rupă cordonul de securitate.

Zona din jurul Congresului a fost izolată de autorităţi, dar susţinătorii lui Bolsonaro care refuză să accepte alegerea lui Lula au reuşit să rupă cordoanele de securitate şi mai multe zeci dintre ei au reuşit să se urce pe rampa acestei clădiri cu arhitectură modernă şi apoi să ajungă pe acoperiş.

Manifestanţi au apărut pe acoperiş, dar şi pe peluzele adiacente, inclusiv cea a palatului prezidenţial.

Jair Bolsonaro, care a fost învins la mică distanţă de Luiz Inacio Lula da Silva în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de pe 30 octombrie, a părăsit Brazilia la finalul anului pentru se stabili în SUA.

 

 


sursa Agerpres, Globo.com, CNN Brasil, Band News

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite