Brazilia: 2022, statistică neagră. O femeie a fost ucisă la fiecare şase ore. Preşedintele Lula da Silva a anunţat măsuri de combatere a acestei violenţe "intolerabile"
09 Martie 2023, 09:14 (actualizat 09 Martie 2023, 10:20)
(actualizat 09 Martie 2023, 10:20) | Știrile TVR

Peste 1.400 de feminicide au fost înregistrate în Brazilia anul trecut, unul la şase ore, un record, potrivit unui studiu publicat miercuri şi citat de France Presse, în timp ce preşedintele Luiz Inacio Lula da Silva a anunţat măsuri de combatere a acestei violenţe "intolerabile".

În total, 1.410 femei au fost ucise în 2022, o creştere cu 5% faţă de 2021. Această cifră înseamnă că, în medie, o femeie este ucisă la fiecare șase ore și jumătate în Brazilia, potrivit statisticilor publicate de organizația neguvernamentală Brazilian Public Security Forum (FBSP).

Cifre care nu s-au mai înregistrat de când au început să fie colectate date despre feminicide în 2015, potrivit site-ului de ştiri G1, care a efectuat numărătoarea pe baza datelor oficiale din cele 26 de state ale ţării şi din Districtul Federal Brasilia.


În mod paradoxal, numărul total de omucideri a scăzut cu 1% în Brazilia în aceeaşi perioadă, cu 40.800 de crime înregistrate în 2021.

Creşterea feminicidelor este "intolerabilă", a declarat Lula miercuri, în cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Prezidenţial Planalto, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

"Astăzi prezentăm un set de măsuri pentru a pune capăt acestei barbarii, dar trebuie să mergem şi mai departe în lupta împotriva intolerabilei violenţe fizice împotriva femeilor", a insistat el.

Printre aceste măsuri, creşterea fondurilor alocate centrelor de primire pentru femei şi reactivarea unui program de urmărire preventivă a victimelor violenţei în familie, pentru a evita recidivele.

Lula, care a mai condus ţara din 2003 până în 2010, l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreaptă Jair Bolsonaro că "încurajează voalat violenţa împotriva femeilor".

Bolsonaro este un obişnuit al declaraţiilor misogine: în 2014, el i-a spus unei deputate de stânga că este "prea urâtă" pentru a fi violată.

Lula, înconjurat de soţia sa Janja, de mai mulţi miniştri şi de fosta preşedintă de stânga Dilma Rousseff (2011-2016), a anunţat de asemenea că un proiect de lege privind egalitatea salariilor între bărbaţi şi femei va fi depus în curând în Congres.

 

 

sursa Agerpres