Brazilia: 2022, statistică neagră. O femeie a fost ucisă la fiecare şase ore. Preşedintele Lula da Silva a anunţat măsuri de combatere a acestei violenţe „intolerabile”

Violenta împotriva femeilor
Violenta împotriva femeilor
9 martie 2023, 09:14

În total, 1.410 femei au fost ucise în 2022, o creştere cu 5% faţă de 2021. Această cifră înseamnă că, în medie, o femeie este ucisă la fiecare șase ore și jumătate în Brazilia, potrivit statisticilor publicate de organizația neguvernamentală Brazilian Public Security Forum (FBSP).

Cifre care nu s-au mai înregistrat de când au început să fie colectate date despre feminicide în 2015, potrivit site-ului de ştiri G1, care a efectuat numărătoarea pe baza datelor oficiale din cele 26 de state ale ţării şi din Districtul Federal Brasilia.

În mod paradoxal, numărul total de omucideri a scăzut cu 1% în Brazilia în aceeaşi perioadă, cu 40.800 de crime înregistrate în 2021.

Creşterea feminicidelor este „intolerabilă”, a declarat Lula miercuri, în cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Prezidenţial Planalto, cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii.

„Astăzi prezentăm un set de măsuri pentru a pune capăt acestei barbarii, dar trebuie să mergem şi mai departe în lupta împotriva intolerabilei violenţe fizice împotriva femeilor”, a insistat el.

Printre aceste măsuri, creşterea fondurilor alocate centrelor de primire pentru femei şi reactivarea unui program de urmărire preventivă a victimelor violenţei în familie, pentru a evita recidivele.

Lula, care a mai condus ţara din 2003 până în 2010, l-a acuzat pe predecesorul său de extremă dreaptă Jair Bolsonaro că „încurajează voalat violenţa împotriva femeilor”.

Bolsonaro este un obişnuit al declaraţiilor misogine: în 2014, el i-a spus unei deputate de stânga că este „prea urâtă” pentru a fi violată.

Lula, înconjurat de soţia sa Janja, de mai mulţi miniştri şi de fosta preşedintă de stânga Dilma Rousseff (2011-2016), a anunţat de asemenea că un proiect de lege privind egalitatea salariilor între bărbaţi şi femei va fi depus în curând în Congres.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite