Brutarii spanioli cer ajutor financiar guvernului, nemulțumiți de facturile la energie care s-au dublat
07 Noiembrie 2021, 15:20 (actualizat 07 Noiembrie 2021, 15:27)
(actualizat 07 Noiembrie 2021, 15:27) | Știrile TVR

Un spaniol, desemnat anul acesta cel mai bun brutar din lume, cere ajutor guvernului pentru reducerea preţurilor la electricitate. Acesta spune că fără măsuri imediate artizanii nu îşi vor mai putea permite să îşi susțină produsele.

Domi Velez este cel mai bun brutar din lume! El a impresionat juriul cu rețetele sale tradiționale și tehnica folosită pe vremea romanilor.

DOMI VELEZ, brutar: “Emoția și mândria acestei tradiții de familie realizând un produs care este al nostru, m-am emoționat foarte tare când am primit premiul de cel mai bun brutar al anului 2021”.

Domi are o mică brutărie în Lebrija, un sat de lângă Sevilla. Este a cincea generație de brutari din familia sa, care a pus bazele afacerii în urmă cu 120 de ani.  Deși este foarte cunoscut și are mulți clienți, brutarul întâmpină dificultăți financiare. Facturile la electricitate s-au dublat, iar prețurile de producție au crescut.

“Înainte plăteam între 950 și 1.000 de euro curentul, acum plătim în jur de 2.000 de euro, în funcție de lună. La asta mai adăugăm și prețul cerealelor, care luna aceasta a înregistrat a treia creștere de anul acesta, iar transportul pentru livrare s-a scumpit mult din cauza benzinei, așa că e o lovitură pentru artizani".

Guvernul Spaniei a promis în luna septembrie plafonarea prețului la gaze naturale și scăderea impozitului la electricitate de la 5,1% la 0,5%, însă măsurile nu se văd deocamdată în prețul final al facturilor, așa că patronii dar și consumatorii casnici cer noi reduceri de taxe și impozite.