Bucate tradiționale de Crăciun. Prăjitura care vestește Nașterea Domnului, dar și colăcei pentru colindători

23 decembrie 2022, 18:07

Doamna Ecaterina Hulea a învățat secretul turtelor delicioase de la mama ei.

Un kilogram de făină, un praf de sare, apă călduță și 6 linguri de ulei și frământam aluatul foarte, foarte bine”, ne-a explicat Ecaterina Hulea.

Din aluatul simplu se fac foi subțiri care se întind pe o pernă curată.

O așez pe această pernă și trag de margini”, mai spune ea.

Toate gospodinele dau o mână de ajutor, în acorduri de colinde.

Turtele se coc în cuptor, pe o tavă întoarsă. Foile se așează una peste altă și se lasă câteva zile la uscat. Cu două zile înainte de Crăciun se face un sirop din zahăr în care se înmoaie foile și se așează în straturi. Între ele se pune nucă și zahăr sau miere. Prăjitura se lasă apoi la rece, iar în Ajun de Crăciun, turtele se duc la biserică unde sunt sfințite.

Colăcei pentru colindători

În județul Dolj, potrivit tradiției, în aceste zile se fac colăceii pentru colindători.

Bunica mea se trezea de dimineață că să facă colaci și pentru a-i împărți în ziua Crăciunului. După ce frământăm colacul lui Dumnezeu pregătim și colindețele”, ne povestește Cristina Daia.

”Despre colacii ritualici putem spune că sunt doar în tradiția țărănească. În satul Busu avem colacul lui Dumnezeu, colacul Îngerului, iar alte familiie mai fac și colacul Maicii Domnului”, ne-a explicat Felicia Militaru, preoteasă.

Tradiţiile de iarnă nu se încheie de Crăciun. În Oltenia, de Bobotează gospodinele umplu coşul cu bundărețe, colaci, vin şi merg la vie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite