Bucureștenii tremură în apartamente. Pierderi mari în rețea, 3 CET-uri nu sunt pornite. Potrivit unor surse, chiar și premierul a rămas 3 zile fără apă caldă și căldură

15 octombrie 2021, 21:27

Frig ca afară în multe dintre clădirile din București. La centrul de consiliere pentru copii al organizației Salvați Copiii din Capitală au fost puse în funcțiune aerotermele, pentru ca psihologii să-și poată derula activitatea cu cei mici.

Cauzele pentru care mulți bucureșteni tremură de frig în case sunt multiple. Pe lângă pierderile mari din rețea, CET-urile Progresul, Grivița și Vest Energo nu sunt pornite.

Nicușor Dan, primarul Capitalei:Din cauza preţului exploziv al gazului, din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat este în momentul de faţă pentru toată lumea este nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează, la propriu„.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica:Avem promisiuni că în maximum două săptămâni vor reporni, deci de la 1 noiembrie cel târziu vor fi înapoi în sistem, deci este o situaţie temporară„.

Prețul gazelor se va resimți și în plata întreținerii. Gigacaloria ar putea ajunge la un cost real de 600 de lei de la 490 de lei.

Bucureștenii plătesc doar 163 de lei pe gigacalorie, întrucât două treimi din costuri sunt subvenționate de Primăria Capitalei. La sfârșitul lunii, Agenția de reglementare în energie va stabili clar costul gigacaloriei, iar Consiliul general trebuie să stabilească subvenția.

Subvenții vor însă și la alte primării din țară cu sisteme de încălzire centralizate.

Potrivit unor surse, chiar și premierul a rămas 3 zile fără apă caldă și căldură.

Situația de la nivelul Capitalei e departe de a se rezolva în totalitate. Primarul Nicuşor Dan promite că în iarna aceasta va fi ceva mai bine decât iarna trecută.

Doar 15 kilometri de conducte au fost reabilitați din totalul de o mie de kilometri cât are rețeaua principală. Comisia Europeană a alocat României 300 de milioane de euro pentru reabilitarea a 200 de kilometri de conducte, dar lucrările vor începe abia la primăvară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Datoriile complică fuziunea ELCEN cu Termoenergetica