Bucureștiul interbelic văzut de fotoreporterul Iosif Berman, primul corespondent român din străinătate

7 aprilie 2022, 09:47

Orașul vechi avea ulițe întortochiate, prăvălii și piețe aglomerate, care păstrau aerul oriental. Îl vedem şi pe Iosif Berman, la Piaţa Obor, cu o ţigancă care îi ghiceşte viitorul.

Iosif Berman a plecat pe front cu aparatul foto în Primul Război Mondial, iar Revoluția Rusă l-a surprins la Odesa. Pentru că nu a putut să se întoarcă acasă s-a stabilit la Constantinopol, de acolo a trimis în ţară, la mai multe publicaţii româneşti, fotoreportaje. A fost primul corespondent român din străinătate.

CEZAR PETRE BUIUMACI, muzeograf, Muzeul Municipiului București: Revine în Bucureşti, unde este supranumit „Omul cu o mie de ochi”, pentru că reuşeşte să surprindă nu doar zona arhitecturală, dar fiind un fotoreporter de stradă, surprinde şi obiceiurile şi tradiţiile şi oamenii în activitatea lor cotidiană.

Aparatul lui Iosif Berman surprinde dispariţia vechilor clădiri care fac loc altora într-un nou stil arhitectural, modernist, rămase emblematice astăzi. Documentează şi diferite acțiuni care implicau mai marii vremii, vedem în fotografii campanii electorale, pe edilii oraşului, familia regală, politicienii, realizări urbanistice, dar şi dezastrele naturale sau umane, cum a fost tragedia de la 8 iunie 1936, când 4 oameni au murit și 383 au fost răniți, după ce s-a prăbușit o tribună de pe stadioul Cotroceni.

CEZAR PETRE BUIUMACI, muzeograf, Muzeul Municipiului București: Găsim evenimente plăcute, dar și mai puțin plăcute, sunt câteva incendii, șoferii de autobuze.

Bucureştiul din fotografiile lui Berman va putea fi văzut la Palatul Suţu până la sfârşitul lunii mai, iar refugiaţii din Ucraina pot vizita expoziţia, gratuit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite