Bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe 2022 – adoptate în plenul Parlamentului

Plenul Parlamentului
Plenul Parlamentului
23 decembrie 2021, 08:16

Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat a întrunit 291 voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”.

Proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Miercuri, Comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe au aprobat proiectul Legii bugetului de stat şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022. Ulterior, parlamentarii au dezbătut pe articole, în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor, bugetul pe anul viitor.

Proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale de stat pe anul viitor au fost aprobate luni de Guvern, iar luni seara au ajuns la Parlament.

Comisiile de buget-finanţe au finalizat, miercuri, rapoartele la cele două proiecte, după dezbateri de aproximativ 15 ore, pe parcursul zilelor de marţi şi miercuri.

Au fost acceptate câteva amendamente faţă de forma iniţială a proiectului bugetului de stat, printre altele şi majorarea bugetului Camerei Deputaţilor.

Alt amendament acceptat a fost faptul că se oferă posibilitatea pentru companiile care au pierderi să ofere creșteri salariale chiar dacă în acest moment nu au profit. Un exemplu este compania CFR, unde recent au avut loc miscări de protest ale angajaților.

De asemenea, un partid care nu a candidat la ultimele alegeri parlamentare, Partidul Umanist-Social Liberal, urmașul artidului Umanist al lui Dan Voiculescu, va primi dreptul la subvenție de la bugetul de stat.

Au mai fost câteva amendamente, care au fost acceptate de AUR, pentru direcționarea de bani către pentru Mitropolia Basarabiei și pentru modernizarea străzilor din câteva stațiuni balneare.

Se oferă și posibilitatea finanțării programului ”O masă caldă în școli” deoarece în proiectul de lege inițial aceasta nu fusese prevăzută.

Miercuri seară, au fost parcurse toate amendamentele, în jur de 4-5000, depuse de USR, au fost respinse în bloc.

În plenul Parlamentului, prim-ministrul Nicolae Ciucă declara că bugetul pentru 2022 este unul responsabil, echilibrat şi realist.

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare”, a spus premierul. Sursa: Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite