Bulgarii chemați la urne pentru a treia oară în decurs de un an, în plină criză sanitară. Corupția este principala temă de campanie, dar pentru mulți bulgari retorica nu mai este suficientă

14 noiembrie 2021, 12:53

A treia oară cu noroc? Este întrebarea pe care și-o pun toți bulgarii după 8 luni în care țara este condusă de un executiv interimar. În aprilie au fost primele alegeri din an câștigate de partidul GERB al fostului premier Borisov, dar cum nimeni nu a vrut să coalizeze cu ei a fost nevoie de un nou scrutin în iulie. Atunci în frunte, dar tot fără majoritate, a fost un partid de opoziție. Nu și-a găsit însă parteneri și din nou ideea de coaliție a murit în fașă. Sondajele de acum dau partidul GERB cu un mic avans, dar cuvântul de ordine este incertitudine.

Între timp a apărut un nou partid de centru, denumit „noi continuăm schimbarea”, creat de doi foști miniștrii educați la Harvard și care a urcat în sondaje pe locul al doilea cu un mesaj anti-corupție.

Corupția este principala temă de campanie, dar pentru mulți bulgari retorica nu mai este suficientă.

Bulgaria este cel mai sărac membru UE și potrivit Transparency International, cel mai corupt. Grav afectat de criza sanitară cu cei mai puțini cetățeni vaccinați, și după un an de criză politică statul vecin riscă să aibă deraiate și planurile de a adopta moneda euro din 2024.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă