C. Crețu, despre scrisorile Bruxelles-România: Un schimb care se practică între CE și statele membre, pentru a se exprima unele îngrijorări

29 ianuarie 2018, 22:39

„Ceea ce s-a întâmplat a fost un schimb de scrisori care este un schimb care se practică între Comisia Europeană și statele membre, pentru a se exprima unele îngrijorări” – a explicat comisarul european Corina Crețu modul în care vede comunicările dintre liderii europeni Jean-Claude Juncker și Frans Timmermans, pe de o parte, și șefii camerelor din România, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, pe de alta, referitoare la modificările din legislația pe justiție.

Corina Crețu, comisar european: „Eu, de pildă, nu sunt absolut deloc întrebată de problemele justiției din România, pentru că nu sunt considerată nici ambasadorul României, nici ministrul de Externe al României, sunt considerată comisar european pentru Politică Regională. Dar sigur că se știe foarte clar care este lupta politică din România și este evident că trebuie făcut un efort suplimentar pentru continuarea dialogului. Și a explicării, adică nici mie nu mi se pare câteodată foarte corect ca România să fie asociată cu derapajele din Polonia, de pildă. Ceea ce s-a întâmplat a fost un schimb de scrisori care este un schimb care se practică între Comisia Europeană și statele membre, pentru a se exprima unele îngrijorări, și-acuma, Guvernul, fiind unul în funcție, cred că are toate pârghiile pentru a informa în mod corect în legătură cu ceea ce se întâmplă. Eu nu pot să dau note, nu pot să judec, am 27 de state membre, deci este datoria europarlamentarilor, a Guvernului, să facă acest lucru. Din acest punct de vedere, eu nu văd un război, în primul rând”.

Cât o privește pe Viorica Dăncilă, Corina Crețu și-a exprimat încrederea că cei opt ani de Parlament European reprezintă o experiență care îi va ajuta noului premier, că a ajutat-o și perioada în care a fost șefă de delegație în grupul social-democrat, iar pe de altă parte, „aceasta este o nouă provocare, dar așa cum o cunosc, va avea ambiția să demonstreze că se poate”.

 

CONTEXT

– pe 24 ianuarie, într-o declarație comună a șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a prim-vicepreședintelui Frans Timmermans, cei doi lideri europeni au transmis Parlamentului României: „Urmărim cu îngrijorare evoluțiile recente din România. Independența sistemului judiciar românesc și capacitatea sa de a combate în mod eficace corupția constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene”

– imediat, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au răspuns și ei liderilor europeni printr-o scrisoare: „Comisia Europeană a fost informată incorect despre transparența dezbaterilor pe Legile Justiției”

după 2 zile, purtătorul de cuvânt al CE a dat asigurări că oficialii Comisiei sunt „foarte bine informați despre evoluția legilor justiției și a Codurilor Penale, cunosc foarte bine mizele care sunt în joc și potențialele riscuri”.

– Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat la scurt timp că ”e foarte bine că oficialii Comisiei Europene sunt informați” și că „Noi, zilele acestea, vom prezenta o minciună transmisă oficial de aici”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite