VIDEO Cabinete medicale de asistenţă primară şi servicii de sănătate mintală dedicate refugiaților, inaugurate luni la Romexpo

Pacient și doctor
Pacient și doctor
20 iunie 2022, 08:18

Natalia s-a refugiat de la Odesa, în aprilie, cu cei doi copii de 14 şi 8 ani – unul, invalid din naştere. Acum a venit la Romexpo pentru ajutorul de 120 de dolari pe lună de persoană, de la Agenţia ONU pentru Refugiaţi.

Natalia: „Eu am diabet şi probleme cu inima. Am primit medicamente, insulină. Am primit şi hrană, şi produse de igienă, tot ce am avut nevoie. Ne-a ajutat foarte mult poporul român. Pentru copilul de 14 ani primesc mereu tichete sociale de trei ori pe lună”.

Femeia s-a bucurat să afle că Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii au deschis cabinete medicale la Romexpo. Doi medici de familie români îi vor lua în grijă pe refugiaţi. Din Franţa vor veni, prin rotaţie, ginecologi şi moaşe. Vor fi şi psihoterapeuţi care îi vor ajuta pe ucrainenii fugiţi din calea bombelor. Totul, cu traducere.

Irina Mateescu, Asociația Moașelor Independente: „Aici o să facem consultaţii ginecologice, o să oferim contraceptive, sfat, dacă identificăm semne de abuz fizice sau psihice.  Avem urmărirea sarcinii, educaţie prenatală, educaţie pentru alăptare, urmărim bebeluşii, analize de sânge.”

Ministrul Sănătăţii speră ca şi alţi medici de familie din ţară să primească refugiaţi.

Alexandru Rafila: „Refugiaţii, dacă solicită servicii medicale, primesc un număr unic, pe baza aceasta s-ar putea deconta, dar rămâne să clarificăm”.
Problema este că nu toţi vorbesc engleza.
Iana Sazonova, expertă OMS pentru cercetare și relația cu refugiații: „Bariera lingvistică este uriaşă. Te duci la spital şi vrei să vorbeşti despre chestiuni sensibile, legate de sănătate, de simptome. Trebuie să ne asigurăm că am înţeles clar toate instrucţiunile de la medici, dar şi că am oferit informaţiile necesare”.

Iryna Murtazaieva, refugiată de la Kiev: „Folosesc Google Translate când oamenii nu ştiu engleză. Lumea e foarte politicoasă, toţi vor să mă ajute. E foarte drăguţ. De la sfârşitul lui martie m-am mutat aici de la Kiev cu fiul meu de 4 ani. Am găsit un job ca inginer IT şi o grădiniţă pentru copil. E bine”.

La Romexpo, refugiaţii primesc şi bani, alimente, lucruri necesare în casă, dar şi îndrumare. În plus, rezolvă şi problema actelor de imigrare.
Pablo Zapata, reprezentantul Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați în România: „Este o complementaritate a eforturilor: municipalitatea, guvernul ţării prin ministere, agenţiile ONU, ONG-uri, organizaţii ale Uniunii Europene. Aceasta este misiunea, un loc în care oamenii să fie în siguranţă şi să primească servicii”.
Aproximativ 1,2 milioane de refugiaţi ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. Aproape 90 de mii au rămas în ţara noastră şi au tot felul de nevoi. Astfel de centre integrate, unde rezolvă uşor mai multe probleme, vor fi deschise în mai multe oraşe din ţară, pentru a le face viaţa mai uşoară cât sunt în pribegie, departe de casă.
––

Refugiaţii din Ucraina pot găsi acum rezolvare pentru mai multe probleme cu un singur drum.

În Capitală, la Centrul de Servicii Integrate de la Romexpo, au fost deschise pentru ei cabinete de asistenţă medicală primară şi sănătate mintală.

Medici de familie, ginecologi şi psihoterapeuţi îi vor ajuta pe ucrainenii care au fugit din calea războiului. Femeile însărcinate pot face investigaţii gratuite şi cursuri de alăptare, iar specialiştii se vor ocupa şi de bebeluşi. Refugiaţii primesc în limba lor şi sfaturi privind antibioticele, vaccinarea şi drepturile pacienţilor. Cabinetele au fost înfiinţate cu sprijinul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii de la Bucureşti.
La Romexpo, refugiaţii primesc şi un ajutor lunar în valoare de 120 de dolari de persoană, dar şi alimente şi lucruri necesare în casă. Acolo rezolvă şi problema actelor de imigrare şi li se oferă îndrumare. Astfel de centre vor fi deschise şi în alte oraşe. În jur de 90 de mii de ucraineni au rămas în România. Cei mai mulţi sunt în Bucureşti, majoritatea – femei şi copii.

„În Bucureşti se află cel mai mare număr de refugiaţi din Ucraina, marea majoritate fiind femei şi copii. Cabinetul medical va furniza servicii de medicină de familie, ginecologie, planificare familială şi sănătatea reproducerii. Cabinetul de consiliere psihologică va furniza servicii de consiliere psihologică şi psihoterapie individuală şi de grup. Cele două cabinete au fost înfiinţate cu sprijinul Biroului OMS din România, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii. Au fost elaborate mai multe materiale de informare despre utilizarea antibioticelor şi vaccinare, despre drepturile pacienţilor privind serviciile medicale. Acestea vor fi disponibile în limbile ucraineană, română şi engleză şi vor fi puse la dispoziţia refugiaţilor”, precizează Ministerul Sănătăţii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite