Cadrele didactice nu acceptă oferta Guvernului și continuă protestele. Profesorii din Craiova au cântat „O lume minunată”. Marți se anunță un nou miting în Capitală, sunt așteptați 20.000 de oameni
26 Mai 2023, 12:33 (actualizat 26 Mai 2023, 19:08)
(actualizat 26 Mai 2023, 19:08) | Știrile TVR

Este a cincea zi de grevă generală în învăţământ şi săptămâna care urmează ar putea sta tot sub semnul protestelor. Guvernul le transmite angajaţilor din învăţământ că nu are bani pentru toate revendicările. Le poate oferi doar prime de 2.500 lei, respectiv de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Nu suntem la piaţă şi nici măcar la mall, a transmis purtătorul de cuvânt de la Palatul Victoria. Angajaţii nu cedează, nu acceptă oferta Executivului şi nu renunţă la protestele din ţară.

O lume minunată - este mesajul transmis președintelui Klaus Iohannis de profesorii din Timișoara și Craiova, care au protestat în stradă, aluzie la melodia pe care i-au cântat-o ieri la Sibiu câțiva elevi, aduși la vizita sa și a președintelui Germaniei. Cadrele didactice au avut, însă, cuvinte dure la adresa guvernanților.

Mii de profesori au ieșit în stradă și la Sibiu, Arad, Oradea, Lugoj, dar și la Suceava și Botoșani.

Între timp, de la Guvern, şefii coaliţiei le-au transmis angajaţilor din sistemul de învăţământ că nu sunt bani pentru revendicările lor.

NICOLAE CIUCĂ, prim-ministrul României: Făcând apel la raţiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma, ca printr-o măsură unidirecțională, să dezechilibrăm întreg sistemul și întreg bugetul de stat.

MARCEL CIOLACU, preşedintele PSD: O grevă generală presupune și o încărcătură emoţională deosebită.

KELEMEN HUNOR, preşedintele UDMR: Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru Guvern și pentru această coaliție, pot fi rezolvate, rezolvarea lor e în mâna Guvernului, a Parlamentului şi rezolvarea trebuie să fie una etapizată.

Aseară târziu, prin vocea purtătorului de cuvânt, Executivul le-a transmis profesorilor că poate oferi prime de 2.500 de lei pentru profesori şi personalul auxiliar şi prime de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Plus 9% creştere, tot pentru personalul nedidactic.

DAN CĂRBUNARU, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua.

La ultima negociere, liderii de sindicat din Educaţie au cerut 25% în plus pentru toţi salariaţii.

MARIUS NISTOR, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Spiru Haret: Acţiunile de protest vor continua. Colegii ne-au transmis ferm după ultima propunere a Guvernului că vor continua greva. Noi nu ne ducem să cerşim nimic, noi vorbim de o salarizare decentă.

Părinţii susţin protestul profesorilor, dar au şi o linie roşie - examenele naţionale.

IULIAN CRISTACHE, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Chiar și pe termen scurt suntem de acord cu aceste revendicări, noi nu ne luăm cuvântul înapoi, doar că până la a exista riscul să amânăm anul școlar, dar sub nicio formă să vorbim de repetarea anului şcolar.

Printr-o scrisoare deschisă, Consiliul Naţional al Elevilor îi cere premierului Nicolae Ciucă să găsească rapid soluţii la revendicările profesorilor, astfel încât anul şcolar să se încheie în bune condiţii.

Într-o scrisoare de răspuns, premierul Nicolae Ciucă face apel la cadrele didactice să suspende protestele și îndeamnă la dialog și rațiune.

Ministerul Educaţiei a anunţat că, din cauza grevei, calendarul înscrierii în clasa pregătitoare a fost modificat. Pe de altă parte, luni ar trebui să înceapă înscrierile la Bacalaureat. Marţi sunt programate în Capitală un nou miting și un marș al angajaţilor din Educaţie, la care sunt aşteptaţi 20.000 de oameni.