Călătorie specială, spre orașele care au fost capitale culturale, la bordul ambarcațiunii Gaia. În echipă sunt Cosmin Jitariuc și Cristian Ilea, de la TVR Timișoara
24 Mai 2023, 23:00 (actualizat 24 Mai 2023, 23:48)
(actualizat 24 Mai 2023, 23:48) | Știrile TVR

În jurul Europei pentru a duce salutul Timișoarei, Capitală culturală, pe întregul continent. Cinci temerari vor călători pe fluvii și pe mare pentru a ajunge în peste 20 de orașe, foste și actuale capitale culturale europene.

Gaia este ambarcațiunea care va purta echipajul timișorean în jurul Europei. A fost adusă tocmai din Grecia, pentru această călătorie specială.

Iar zilele acestea așteaptă, ancorată la Marea Neagră, începutul aventurii.

Printre cei cinci membri ai echipajului se numără și doi dintre colegii noștri de la TVR Timișoara, fiecare cu un rol bine stabilit în echipă: Cosmin Jitariuc și Cristian Ilea.

Sâmbătă dimineață, echipajul va urca la bordul unei ambarcațiuni mici dar agile, pe nume Vulpea. Va naviga pe Bega, apoi pe Dunăre, până la mare, unde Gaia îi va prelua pe cei cinci temerari.

La traversarea Bosforului, în Elefsina și la Patras vor avea loc diferite evenimente culturale.

Pe lângă promovarea canalului navigabil Bega și a Timișoarei, pe toată lungimea expediției la bord se va desfășura și un proiect de cercetare privind nivelul de poluare a apelor prin care va naviga echipajul.