Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind carantinarea şi izolarea

9 iulie 2020, 19:22

Cu puțin timp înainte de începrea ședinței în Cameră, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat un raport favorabil la proiectul Guvernului privind carantinarea şi izolarea. Au fost acceptate mai multe amendamente convenite şi în urma discuţiei cu secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Au fost reformulate amendamente. De exemplu, în cazul carantinării să nu mai fie nevoie de consimțământul persoanei în cauză. Va fi nevoie însă de o decizie motivată a DSU care va fi adusă la cunoștința persoanei, inclusiv cu durata de carantinare și trebuie să știe că poate contesta.

S-a definit carantinarea bunurilor persoanelor suspectate că ar fi infectate.

Autoritățile vor putea să instituie carantinarea zonală pentru a preveni o eventuală epidemie.

În cazul izolării, nu mai este nevoie de consimțământ. În schimb, doctorii pot recomanda un tratament, iar pacientul îl poate accepta sau refuza.

Cei care nu respectă carantinarea vor fi obligați să suporte cheltuielile. Cei care vor respecta vor beneficia de plata indemnizației integrale, a relatat la Telejurnal Marius Vulpe.

(w500) Epopeea le

(w500) Epopeea le

(w500) Epopeea le

(w500) Epopeea le

(w500) Epopeea le

(w500) Epopeea le

 

Sunt și prevederi care se referă la medici. Aceștia nu mai pot refuza detașarea la spitale în care sunt tratați pacienți cu COVID-19.

În Comisia Juridică s-au înregistrat 24 de voturi pentru raport şi o abţinere.

Proiectul urmează să intre joi seară în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este prima Cameră sesizată.

Senatul este for decizional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite