Campania de vaccinare anti-COVID va fi regândită. Imunizarea ar urma să se facă la medicii de familie şi va fi inclusă, cel mai probabil, în Programul Naţional de Vaccinare

4 februarie 2022, 12:21

În Deva mai funcționează numai două centre de vaccinare anti-COVID. Celelalte s-au închis din lipsă de activitate. Doar o dată la câteva ore mai apare câte o persoană dornică să se imunizeze. Medicii și asistenții stau mai mult degeaba.

În tot județul Buzău, joi s-au imunizat doar 124 de persoane în cele 4 centre care au mai rămas deschise. Cei mai mulți au făcut doza a doua de vaccin sau boosterul.

O treime dintre cele 732 de centre de vaccinare din țară au administrat sub 10 doze pe zi în ultimele două săptămâni. Acestea urmează să fie închise sau transformate în centre de evaluare, au anunțat autoritățile, cu atât mai mult cu cât campania de imunizare anti-COVID e din ce în ce mai slabă.

Pe măsură ce rata infectărilor vă scădea, imunizarea anti-COVID s-ar putea realiza doar la cabinetele medicilor de familie, asemenea vaccinurilor antigripale.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare: „Este important ca în perioada următoare să regândim strategia de vaccinare, în ideea în care vaccinarea COVID-19 să fie inclusă în Programul Național de Vaccinare ca vaccin opțional, în mod deosebit pentru grupele la risc, după modelul vaccinării antigripale, iar, practic, demersul propriu-zis și procesul de vaccinare să fie operaționalizat, probabil, în lunile următoare, în integralitatea lui, în reţeaua cabinetelor de medicină de familie.

Numai că medicii de familie spun că nu au nici timp, nici spațiu să se ocupe de toți pacienții și de vaccinare.

Până acum, România a primit aproape 31.000.000 de doze și a utilizat puțin peste jumătate. Numai 41% din populație este vaccinată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite