Campanie antidrog la Sibiu. Mama unei fete: Copilul meu este dependent de metamfetamină. Sunt la capătul puterilor. Am internat-o, am chemat poliția, am mers la psihiatru. Nu am găsit soluții

20 ianuarie 2023, 11:58

Mama unei tinere care se droghează: Mă lupt cu asta de un an de zile. Copilul meu este dependent de metamfetamină Acum e cu tatăl ei închisă în casă, de frică să nu iasă să ia droguri. Acum trei zile am fost cu ea internată în spital, legată de pat, sedată, ca să reziste.

Aceasta este mărturia unei mame ajunse la capătul puterilor. De aproape un an fiica ei se confruntă cu dependența de metamfetamină. Deși a căutat soluții la toate instituțiile statului, dependența nu a dispărut.

Mama unei tinere care se droghează: Sunt la capătul puterilor, am încercat tot, timp de un an de zile, am mers la psihiatrie, am făcut tratamente psihiatrice, am internat-o în spital, am chemat Poliția, Salvarea. Copilul meu, de la metamfetamine, este violent cu noi, rupe tot în casă, se distruge pe ea. A fost un copil minunat, problema este că n-am găsit soluții și de aceea sunt aici, a continuat mama fetei.

Cele mai frecvente substanțe consumate sunt cele sintetice, iar 70% dintre consumatori sunt băieți. De vină sunt anturajul, dar și prețul mic al substanțelor.

Fost consumator: Chiar dacă acum își făcea efectul „într-un mod plăcut”, râdeam, ne distram, totuși era partea de vinovăție acolo, n-aveam cum să o extrag.

Fost consumator: Anturajul a devenit ca o a doua familie pentru mine, ei m-au învățat foarte multe chestii, printre care și consumul. Dar de ce-ul, care este foarte important pentru un copil și care era important și pentru mine, am ajuns să consider anturajul ca o a doua familie pentru că eu acolo căutam respect, acceptare și să fiu înțeles, îmi căutam identitatea și valoarea și lucrurile astea nu simțeam că le găseam în familie și simțeam că le găseam în anturaj.

Specialiștii susţin că drogurile se consumă în toate mediile sociale şi că totul începe din curiozitate.

MIHAI COPĂCEANU, psiholog: Sunt copii care așteaptă weekendul  ca să consume frecvent și când te întâlnești cu ei spun că nu sunt dependenți. Frecvența duce la dependență.

Și lucrurile se întâmplă cel mai des chiar sub ochii noștri.

CRISTI DĂNILEŢ, judecător: Canabisul e cel mai ușor. Nu există școală sau liceu în România unde să nu avem consumatori de canabis. Din păcate profii știu, știu directorii, dar nu anunță DIICOT, pentru a nu defăima școala, nu vor să aibă probleme. În Cluj avem cel mai tânăr distribuitor – 12 ani, cel mai tânăr consumator, 10 ani.

Specialiștii atrag atenția părinților să urmărească starea minorilor pentru a depista din timp comportamentul diferit al acestora.

MIHAI ION, șef Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu spune care sunt semnele care trebuie luate în seamă:

– schimbare bruscă a comportamentului

– agresivitate neobișnuită

– trecerea de la tristețe la fericire

– pierderea apetitului pentru școală, pentru prieteni

– stare de somnolență

– tuse nejustificată

– oboseală

– ochi iritați

Heroina e substanța care creează dependență chiar de la început. Consumatorii sunt victime ale celor care urmăresc doar să câștige bani. În multe cazuri, substanțele sunt oferite la început gratuit, pentru ca, odată ce dependența se instalează, vor deveni cumpărători fideli.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite